Zoeken

Alone In Berlin

  • Cinevision.be/nl quoteert Alone In Berlin met een 3/5
  • Regisseur: Vincent Perez
  • Cast: Emma Thompson, Brendan Gleeson, Daniel Brühl, Mikael Persbrandt
  • Genre: Oorlogsdrama
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-08-2017
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Alone In Berlin"
De wereldoorlogen blijven tot de verbeelding spreken van (Europese) cineasten. Om de haverklap bereikt ons wel een oorlogsdrama waarin de tragiek en tragedies die de kleine man en vrouw troffen op het voorplan staan. Vaak gaat het om bekende verhalen die op maat van een nieuwe generatie worden afgeleverd, zij het wel steeds met een klassieke invalshoek. Alsof de makers hun films een tijdloos karakter willen meegeven. Onlangs kregen we een nieuwe versie van ‘Testament Of Youth’, het relaas van de verpleegster Vera Brittain die tijdens de eerste wereldoorlog afscheid moest nemen van zowel een gesneuvelde broer, verloofde als goede vriend. 

Ook het lijden van Otto en Elise Hampel werd al eens verfilmd. In deze deels gefictionaliseerde nieuwe adaptatie heten ze Otto en Anna Quangel, maar de kern van de zaak is wel degelijk gebaseerd op het leven van de Hampels. Feiten die werden neergeschreven door Hans Fallada in zijn roman ‘Jeder stirbt für sich allein’ die na zijn dood in 1947 werd uitgegeven. De Joods-Italiaanse schrijver én Auschwitzoverlevende Primo Levi noemde het boek ‘de grootste roman die ooit over het Duitse verzet tegen de nazi’s is verschenen’. De Engelstalige versie verscheen pas in 2009. In de tussentijd was het boek al driemaal verfilmd in Duitsland, waaronder twee keer voor televisie. Voor de eerste Engelstalige adaptatie wist acteur/regisseur Vincent Perez Emma Thompson en Brendan Gleeson te strikken voor de hoofdrollen. Voor de rol van Gleeson was oorspronkelijk Mark Rylance gecast. 

In het eerste jaar van de tweede wereldoorlog krijgen de in Berlijn wonende arbeiders Otto (Gleeson) en Anna (Thompson) te horen dat hun zoon in Frankrijk is omgekomen terwijl hij vocht in het Duitse leger. De zinloosheid van die dood doet het koppel inzien dat Hitler en zijn nazi’s het land in de eerste plaats naar de afgrond brengen. Ook de manier waarop er met hun Joodse buren wordt omgesprongen is hen een doorn in het oog. Bij wijze van protest beginnen ze anti-Hitlerpostkaarten te schrijven met daarin de boodschap om Hitlers bewind te veroordelen. Na verloop van tijd laten ze hun postkaarten ook achter op openbare plaatsen. De Gestapo kan daar niet mee lachen (pfuh) en maakt bezeten jacht op de mysterieuze postkaartschrijvers. Het tweetal wordt uiteindelijk gearresteerd in 1942: Otto wordt geëxecuteerd, Anna sterft tijdens een geallieerd bombardement terwijl ze in een dodencel zat. 

Hier en daar wordt een detail geromantiseerd in ‘Alone In Berlin’ – daar is het dan ook een film voor. Toch weet Perez het publiek bij de les te houden: de onaangetaste kern van het verhaal levert zowel een menselijk verhaal als een interessante historische kroniek op. Voeg daar klasbakvertolkingen van Emma Thompson en Brendan Gleeson bij en het mag duidelijk zijn dat je anderhalfuur gebeiteld zit voor boeiende cinema. Ja, een technisch meer onderlegd cineast had er vast nog mooiere dingen mee gedaan, maar wie het kleine niet eert … 

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray