Zoeken

Suburbicon

  • Cinevision.be/nl quoteert Suburbicon met een 3/5
  • Regisseur: George Clooney
  • Cast: Matt Damon, Julianne Moore, Noah Juppe, Oscar Isaac
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 06-12-2017
  • Distributeur: The Searchers
Bekijk de cover van de film "Suburbicon"
Clooney en de Coens, je kan er schermen vol over palaveren. Zoals dit bijvoorbeeld. Vier keer spanden Joel en Ethan de reïncarnatie van Cary Grant al voor hun acteurskar, en het resultaat was vier keer een schot in de roos. Of toch bijna. ‘O Brother, Where Art Thou’ is een onvervalste klassieker, maar ook ‘Burn After Reading’, ‘Hail, Caesar’ en in mindere mate ‘Intolerable Cruelty’ mogen er zijn. Of hoe Clooney de go to guy blijkt te zijn als Joel en Ethan zin hebben om een screwballkomedie te draaien. 

Voor ‘Suburbicon’ zijn de rollen omgedraaid. Ditmaal is Clooney de regisseur van dienst, en het scenario waar hij zich van bedient is er eentje dat al kort na het Coendebuut ‘Blood Simple’ in hun schuif lag. Er zijn trouwens nogal wat gelijkenissen tussen ‘Suburbicon’ en ‘Blood Simple’, en zelfs ‘Fargo’ past netjes in deze rij. Geen screwballs dus, maar vileine slechteriken en onhandige Harry’s die tot over hun oren in misdaad, moord en doodslag verzeilen. 

Clooney nam geen vrede met het script zoals het was. Rond de uit de hand lopende moordplot schreef hij een nevenplot die de vinger aan de actualiteitspols houdt in rechtse Trumptijden. Nochtans speelt het verhaal zich niet nu af, maar in de jaren vijftig. In een vredige Amerikaanse voorstad die plots minder vredig wordt, wanneer er zich een Afro-Amerikaans gezin vestigt. Niet dat die mensen iets verkeerds doen, maar in de raciaalgevoelige jaren vijftig voelt de bange blanke man zich toch meteen in het nauw gedreven. En daar komen vooroordelen en vodden van. 

De ironie die Clooney er soms iets te dik oplegt wil dat de verwilderde zeden vooral in het blanke kamp te vinden zijn. Zij het achter gesloten deuren. Achter die van Gardner Lodge (Matt Damon) om precies te zijn. De op het eerste zicht succesvolle zakenman krijgt op een kwade avond (blanke) homejackers over de vloer, en zijn rolstoellegerige echtgenote (Julianne Moore) overleeft de confrontatie niet. Gelukkig is diens zus (alweer Julianne Moore) bereid om Gardner ‘liefdevol te troosten’ en mee in te staan voor de opvoeding van zijn zoontje Nicky (Noah Juppe). Snel blijkt echter dat er meer aan de hand is, en ziet Nicky zich geconfronteerd met kwaad dat – op zijn zachtst gezegd – uit onverwachte hoek komt. 

Clooney laat de familiewaarden keihard op de bek gaan in wat in hoofdzaak een brutale sociale satire is. Maar er kan dus zeker ook gelachen worden: met Damon die een kwal van heeft hij ons daar incarneert, en met Oscar Isaac die bijna met de hele film aan de haal gaat als verzekeringsmakelaar met een neus voor zwendel en leugens. De droge humor die ‘Blood Simple’ en ‘Fargo’ een klassiekerstatus meegaf, staat in ‘Suburbicon’ eveneens op het voorplan. Door het nevenverhaal rond het tumult met de nieuwe zwarte buren zit ‘Suburbicon’ tonaal niet altijd even snor, maar uitschuiven doet Clooney niet. Al zou je dat afgaand op de grotendeels vernietigende kritieken in Amerika misschien wel geloven. Niet doen, want ook al is dit geen onvervalste topper, Clooney geeft zijn misdaadkomedie genoeg gravitas mee om tot aan het eind geëntertaind te blijven. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray