Zoeken

Paddington 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Paddington 2 met een 3/5
  • Regisseur: Paul King
  • Cast: Ben Whishaw, Hugh Grant, Sally Hawkins, Hugh Bonneville
  • Genre: Familiefilm
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 06-12-2017
  • Distributeur: Belga Films
Bekijk de cover van de film "Paddington 2"
Zeldzaam zijn de sequels die de kwaliteit kunnen evenaren of zelfs overtreffen van de film waarop ze een vervolg vormen. Het spreekt dan ook voor zich dat met argusogen werd uitgekeken naar wat ‘Paddington 2’ zou brengen, bijna dag op dag drie jaar nadat de eerste verfilming van enkele belevenissen van het schattige beertje uit de Engelse jeugdliteratuur bij ons in de zalen kwam. Tot grote tevredenheid van jong en oud moet men vaststellen dat regisseur Paul King echt wel het beste voor heeft met het personage bedacht door auteur Michael Bond.

Als volwaardig lid van de familie Brown heeft Paddington zich intussen vlekkeloos weten te integreren in de multiculturele Londense maatschappij. De Peruviaanse asielzoeker tovert bij vrijwel iedereen een glimlach op het gelaat, lift mee op de fiets van een goedlachse Française, zorgt ervoor dat die vergeetachtige Indische buurman zijn sleutels niet vergeet, dat de Afrikaanse vuilnisophaler studeert voor zijn examen en ga zo maar door. Iedereen is dol op Paddington, behalve Mr. Curry dan (piepklein maar heerlijk rolletje voor de Schotse cultacteur Peter Capaldi), die het nog altijd niet op de vrolijke beer heeft begrepen. Paddington laat het niet aan zijn hart komen, maar begint zich wel zorgen te maken over het vinden van een perfect geschenk voor tante Lucy. Na alles wat ze voor hem heeft gedaan wil hij haar 100ste verjaardag extra bijzonder maken met een uniek uitklapboek uit de antiekzaak van Mr. Gruber (Jim Broadbent met een bizar Duits accent). Paddington zoekt eerlijk werk om te kunnen sparen voor het boek, maar dat plan moet hij noodgedwongen opbergen wanneer het boek wordt gestolen… en hij als enige verdachte van de misdaad in de gevangenis belandt.

Uiteraard is de periode voor de kerstvakantie het uitgelezen moment om, behalve een niet nader genoemde megablockbuster, een hoop onzin in de bioscoop te programmeren gericht op de allerkleinsten. Laten we daarom dan ook meteen duidelijk maken dat ‘Paddington 2’ niet in deze categorie valt. Met zijn ontwapenend vertrouwen in ieder mens, zijn goede manieren en beleefde manier van praten weet Paddington elke tegenslag om te buigen tot een nieuwe kans en doet ‘Paddington 2’ als film producties vol effecten, geweld en grofgebekte figuren verbleken. Het script van Paul King en Simon Farnaby is klassiek maar heeft bijzonder grappige dialogen, de vaste cast (met o.m. Sally Hawkins, Hugh Bonneville, Julie Walters en Ben Whishaw als stem van Paddington) staat nog sterker te spelen dan in de eerste film terwijl grote namen Brendan Gleeson als Knuckles McGinty en Hugh Grant als Phoenix Buchanan zich helemaal laten gaan in hun ongebruikelijke rol van slechterik.

‘Paddington’ werd in 2014 de meest lucratieve onafhankelijke familiefilm ooit en het valt te verwachten dat ‘Paddington 2’ dat succes zal overstijgen. Met alle humor die erin verwerkt zit, de dolle fratsen van de onhandige beer die de allerkleinsten zullen doen kirren en de filmreferenties of dubbele bodems die ook de ouders aan het lachen zullen brengen is dat niet meer dan verdiend. Auteur Michael Bond zal het financiële succes niet meer meemaken want hij overleed net voor ‘Paddington 2’ was ingeblikt. Maar alleen voor het geld zal die de malle beer wel niet gecreëerd hebben. We durven te hopen dat hij vooral mensen gelukkig wilde maken en wat dat betreft is ook Paul King meer dan in zijn opdracht geslaagd. Noem het een kerstfilm met net dat tikkeltje extra. Voor dat warme gevoel vanbinnen na afloop van de film kunnen we beide heren alleen maar dankbaar zijn.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray