Zoeken

It

  • Cinevision.be/nl quoteert It met een 3/5
  • Regisseur: Andres Muschietti
  • Cast: Bill Skarsgard, Jaeden Lieberher, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lilis
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 134 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 24-01-2018
  • Distributeur Blu-ray: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "It"
Ettelijke generaties zagen inmiddels hun angstdromen zweterig gekleurd door het oeuvre van Stephen King. Bij vele verstokte Kinglezers en -kijkers stond (of staat) de clown Pennywise op de bovenste sport van de angstladder. De vuistdikke roman is sinds zijn eerste publicatie in 1986 populair gebleven, en nog steeds vinden griezelrijpe tieners en volwassenen hun weg naar het boek. Een klassieker dus, en ook de verfilming van het eerste deel van het boek wist vorig jaar nogal wat potten te breken in de cinematografische porseleinkast.

‘It’ is al eens eerder verfilmd. In 1990 om precies te zijn. Zij het voor het kleine scherm. Tommy Lee Wallace (‘Halloween: Season Of The Witch’, ‘Fright Night Part II”) leverde toen een drie uur durende miniserie af, die willens nillens nogal wat gebeurtenissen uit het boek links moest laten liggen. Wat maakte dat de echte fan van het boek wat op zijn honger bleef zitten. Vriendelijk is de tijd ook niet geweest voor die adaptatie, al doorstond Tim Curry wel de tand van die tijd. Zijn vertolking van vleesgeworden demon en als clown verpakte Pennywise verzekerde hem van een plaatsje in elk cultnaslagwerk. En daar stond hij eigenlijk al in sinds zijn iconische travestievertolking in ‘The Rocky Horror Picture Show’.

Zeventien jaar na die eerste verfilming mag het natuurlijk allemaal nog een stukje stouter en gruwelijker. Dat betekent vooral dat Bill Skarsgard de horrorfactor mag opdrijven en waarschijnlijk voor eens en altijd zal geboekstaafd staan als het archetype van de killer clown. Een clown die zich manifesteert in het stadje Derry in Maine en er kinderen met zich meelokt om hen vervolgens gruwelijk te vermoorden. De broer van een van die kinderen besluit om samen met zes vrienden jacht te maken op Pennywise en hem voor eens en altijd uit Derry te drijven. Al is Pennywise lang niet de enige demon die zich manifesteert. Iedereen die door het kwade wordt  gegrepen, krijgt immers visioenen van dingen die ze het meest vrezen. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog puberteitskwalen, eerste verliefdheden en akelige pestkoppen die op de loer liggen.

Het grote verschil tussen de roman en de film is het tijdskader. In het boek speelt het eerste deel zich af in de jaren vijftig, het tweede in de jaren tachtig. In de film is het eerste luik verkast naar de jaren tachtig, en zal het tweede deel zich in de huidige tijd situeren. Ook aan de chronologie is wat verdraaid: in de roman lopen verleden en heden door elkaar, in de film krijgen we vooralsnog enkel de tienerjaren van de hoofdpersonages te zien. Hun volwassen confrontatie met de kwade krachten in Derry staat voor 2019 op het programma. 

Oorspronkelijk ging Cary Fukunaga – regisseur van het eerste seizoen van ‘True Detective’ – ‘It’ adapteren. Na zes jaar preproductie hield hij het echter voor bekeken omdat zijn visie te eigenzinnig bleek voor de producenten. Het project verschoof naar Andres Muschietti (‘Mama’), en die zal meteen ook de noodzakelijk sequel voor zijn rekening nemen. Muschietti blijft zo trouw mogelijk aan Kings bronmateriaal: zozeer zelfs dat de adaptatie af en toe te slaafs en te fragmentarisch oogt. Sleutelscènes uit het boek worden heel getrouw verfilmd, maar de fijne details of onderlinge samenhang in de interacties tussen de personages komen er meer bekaaid vanaf. Wat eigenlijk het lot is van vele verfilmde boeken. Ook de overdaad aan CGI ontkracht de fantasievolle verbeeldingskracht van Kings proza wat.

Wat niet wil zeggen dat Muschietti de King-fan met een kluit in het riet stuurt. Het respect voor het boek is een van de redenen dat ‘It’ vlot met drie sterren de eindstreep haalt. Respect dat er voor zorgde dat zowel pers als publiek ‘It’ met passievolle goesting omarmden, waardoor het een van de meest succesvolle Kingadaptaties ooit werd. Al nemen die schouderklopjes niet weg dat Muschietti met zijn koningswaardige adaptatie toch finisht onder de magie en nog meer doorleefde menselijkheid van ‘Carrie’ (en dan hebben we het niet over de remake) en Frank Darabonts triptiek ‘The Shawshank Redemption’, ‘The Green Mile’ en ‘The Mist’. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray