Zoeken

Spider-Man: Homecoming

  • Cinevision.be/nl quoteert Spider-Man: Homecoming met een 3/5
  • Regisseur: Jon Watts
  • Cast: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr., Marisa Tomei
  • Genre: Actie
  • Duur: 133 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-11-2017
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Spider-Man: Homecoming"

Dit jaar krijgen we delen achttien, negentien en twintig van het Marvel Cinematic Universe in de ADHD-maag gesplitst. In 2017 mochten we ons verkneukelen aan delen zeventien (‘Thor: Ragnarok’), zestien (‘Spider-Man: Homecoming’) en vijftien (‘Guardians Of The Galaxy 2’). Stilzitten doen ze duidelijk niet bij Marvel. Goed nieuws voor de fans van comics en superheldenfilms natuurlijk, zeker omdat de kwaliteit dusver netjes gevrijwaard blijft en het aantal MCU-uitschuivers niet zo dik gezaaid zijn.

Ook al mocht de Tom Holland-versie van Spider-Man zijn webkunsten al even etaleren in ‘Captain America: Civil War’, toch behoort hij eigenlijk pas sinds deze ‘Homecoming’ officieel tot het MCU-pantheon. Dat het zo lang duurde heeft te maken met een rechtenkwestie. De rechten voor Peter Parker/Spider-Man zaten immers bij Sony, en die zaten daar wat in zak en as toen de franchise met Andrew Garfield in de titelrol niet het gewenste succes had. De reeks nog eens rebooten was niet echt een optie, waarop er een financiële deal werd uitgewerkt waardoor Sony de rechten bewaart op het personage binnen het MCU-geheel. 

Spider-Man is nog steeds een geestig beestig personage. Een doodnormale tiener die na de beet van een radioactieve spin plots webben kan schieten, misdadigers het leven zuur kan maken, heel snel door de lucht kan suizen, goede daden kan verrichten en zich bovenal een stuk extraverter en zelfzekerder kan voelen. Zijn nemesis in ‘Homecoming’ is Adrian Toomes/The Vulture. Een blue collar arbeider die zich in de zak gezet voelt door de graaimaatschappij. Waarop hij zelf aan het graaien slaat door als wapenhandelaar grof geschut aan de meestbiedende te verkopen. Hij krijgt ook de Chitauriwapens uit ‘The Avengers’ en ‘Avengers: Age Of Ultron’ te pakken. Wapens die de mogelijkheid hebben om de ganse wereld te vernietigen, en dat kan Spider-Man uiteraard niet laten gebeuren.

‘Homecoming’ is opvallend spaarzaam met destructie en explosies. Buiten de finale confrontatie tussen Spider-Man en The Vulture, schudt regisseur Jon Watts maar twee betrekkelijk grote setpieces uit zijn mouw. Eentje op een uit elkaar scheurende ferry en eentje waarbij Spider-Man zijn klasgenoten uit een in elkaar stortend Washington Monument moet zien te redden. Voor de rest is er veel tijd en ruimte voor Peter Parkers schoolfratsen en liefdesperikelen, en uiteraard ook voor de achtergrondgeschiedenis van Toomes. De MCU-waardige vertolkingen van Holland en Michael Keaton zorgen ervoor dat alles netjes binnenglijdt in een film waarin op zich eigenlijk niet zo gek veel gebeurt om de MCU-tijdlijn vooruit te stuwen. Enkel Iron Man mag meeschuiven, maar zijn aanwezigheid is vaak iets te omnipresent en wijsneuzerig in de narratie geïntegreerd in wat zich uiteindelijk nog het best laat bekijken als een juniorepisode in het grote Marvelradarwerk. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray