Zoeken

The Big Sick

  • Cinevision.be/nl quoteert The Big Sick met een 4/5
  • Regisseur: Michael Showalter
  • Cast: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Andy Romano
  • Genre: Romantische komedie
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-12-2017
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "The Big Sick"

Liefde is niet gemakkelijk. Daarom noemen ze het liefde. Een doordenkertje dat misschien wel het echte hart vormt van ‘The Big Sick’, met voorsprong de snoezigste en geestigste romantische dramedy die het voorbije jaar het levenslicht zag. Geen wonder dat de film op tal van prijsuitreikingen meer dan terecht aan de feestdis mocht plaatsnemen.

‘The Big Sick’ is een deels fictieve inkleuring van waargebeurde feiten. Zo waargebeurd dat hoofdacteur Kumail Nanjiani zelfs gewoon zichzelf vertolkt. Zijn rol van verloofde/echtgenote Emily Gordon wordt vertolkt door een guitige Zoe Kazan. De film zoomt in op hun ontmoeting en hun coup de foudre die een serieuze deuk kreeg toen a) bleek dat het water tussen de twee misschien toch dieper was dan gedacht en b) Gordon een tijd in een kunstmatige coma verbleef en het helemaal niet zeker was of ze die ook zou overleven.

Nanjiani is een stand-upkomiek die zijn toekomstige echtgenote voor de eerste keer opmerkte tijdens een van zijn optredens. De vonk sloeg over, en na een periode boordevol dolverliefde fratsen konden ze beginnen dromen van een leven happily ever after. Al zat er toch een adder onder het gras: van meet af aan stopten culturele vooroordelen stokken in de wielen. Nanjiani’s Pakistaanse ouders wilden immers dat hun zoon zou huwen met een door hen goedgekeurd Pakistaans meisje, en niet met een blank Amerikaans. Nanjiani’s pogingen om onder dat cultureel-raciale juk uit te komen vormt een aparte verhaallijn die zowel grappig als eerlijk is.

Het was Judd Apatow die het vuur aan de ‘The Big Sick’-lont stak. Hij was Nanjiani in het comedycircuit tegen het lijf gelopen en adviseerde hem een scenario te schrijven, gebaseerd op zijn toch wel gedenkwaardige romance met Gordon. Apatow bleef naderhand aan boord als producent. Als regisseur werd parttime komiek/parttime regisseur Michael Showalter gekozen, en die etaleert net als de cast een alert oog voor komische timing. De cast is zonder meer uitstekend in ‘The Big Sick’. Nanjiani en Kazan vormen een heerlijk en bovenal ontwapenend koppel. Er ook boenk op: het samenspel tussen Ray Romano en Holly Hunter als de ouders van Emily die Nanjiani pas voor de eerste keer zien terwijl hun dochter in een coma ligt.

‘The Big Sick’ werkt op alle niveaus. Het is een heerlijke acteursfilm, een fijne romantische komedie, een pakkend romantisch drama en een allesoverkoepelende carpe diem levensschijf die zowaar nog rake dingen over culturele verschillen weet te vertellen ook. Een film voor alle gezindten en kleuren, en dat zonder dat er een belerende vinger komt bij kijken. Had feelgoodcinema maar altijd zoveel lagen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray