Zoeken

The Hitman's Bodyguard

  • Cinevision.be/nl quoteert The Hitman's Bodyguard met een 3/5
  • Regisseur: Patrick Hughes
  • Cast: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Salma Hayek
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-12-2017
  • Distributeur Blu-ray: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Hitman's Bodyguard"
Tussen eigentijds actiegeweld als ‘Baby Driver’, ‘Atomic Blonde’ en andere ‘John Wicks’ door lijkt ‘The Hitman’s Bodyguard’ vergeeld en flets. Op het eerste zicht toch. Een buddy-actiefilm zoals die in de jaren tachtig heel populair was, lijkt vandaag de dag zowaar bijna een anomalie. Stiekem zijn wij alvast blij dat het subgenre nog niet dood en begraven is. Want voor elke de bal misslaand actieduo, was er wel eentje die de spijker op de kop sloeg. ‘The Hitman’s Bodyguard’ doet het zowaar zelfs alletwee tegelijk.

De ietwat ongemakkelijk bekkende titel werd via zijn trailer en poster eerst aangekondigd als een ‘Naked Gun’-achtige parodie op de 1992-klassieker ‘The Bodyguard’. Je weet wel, de superhit waarin Kevin Costner met een Steve McQueen-kapsel diva Whitney Houston moest beschermen. Die parodie is ‘The Hitman’s Bodyguard’ gelukkig niet geworden. Het is al bij al een rechttoe-rechtaan actievehikel waarin de humor grotendeels ontspruit uit het gebakkelei tussen beide hoofdrolspelers en niet uit dik in de verf gezette knipogen naar andere films. Wat alvast een goed punt is.

Het oorspronkelijke script van ‘The Hitman’s Bodyguard’ trok in eerste instantie de actiekaart. De nadruk lag meer op het drama- en thrilleraspect dan op het komische. Maar dat bleef dus niet duren. Uiteindelijk werd het scenario herschreven als buddy comedy. Het casten van Ryan Reynolds en Samuel L. Jackson zit in die optiek als gegoten. Ze strooien hun one-liners als geföhnde paaseieren in het rond, en hun beide macho-samenspel is zo over de scheldwoordentop dat je het dan ook alles behalve serieus moet nemen. 

Voormalig CIA-agent Reynolds probeert de touwtjes aan elkaar te knopen met vaak onappetijtelijke lijfwachtjobs, als hij plots de opdracht krijgt om huurmoordenaar Jackson te escorteren naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Jacksons getuigenis kan een Oostbloktiran (Gary Oldman zowaar) de doodstraf opleveren. Maar die is niet van plan lijdzaam toe te zien en stuurt een echelon handlangers op Reynolds en Jackson af om te vermijden dat de twee hun doel bereiken. Bijkomende moeilijkheid: Reynolds en Jackson kennen elkaar nog van vroeger, en hun verstandhouding is bezwaarlijk goed te noemen. Zich een weg doorheen verschillende kogelregens kibbelend zullen ze nochtans moeten samenwerken indien ze hun missie willen overleven. 

Regisseur Patrick Hughes (‘Expendables 3’) weet duidelijk raad met vuurwerkcinema. Hij wist op locatie in Nederland een paar amusante en imposante achtervolgingen te filmen, en heeft zelfs – net als Dick Maas in ‘Amsterdamned’ destijds – een motorbootextravaganza op de Amsterdamse grachten in petto. Cinematografisch zal ‘The Hitman’s Bodyguard’ uiteraard geen prijzen winnen, maar wie in de stemming is voor een no-nonsense actiekomedie met hopen (foute) fun mag hier zonder schroom twee uur voor vrijmaken. En probeer maar eens niet te lachen als Jackson een ‘Sister Act’-singalong opstart.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray