Zoeken

L'Amant Double

  • Cinevision.be/nl quoteert L'Amant Double met een 2/5
  • Regisseur: François Ozon
  • Cast: Jérémie Renier, Marine Vacth, Jacqueline Bisset, Myriam Boyer
  • Genre: Erotische thriller
  • Duur: 107 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 06-12-2017
  • Distributeur Blu-ray: September Film
Bekijk de cover van de film "L'Amant Double"

Voor ijver en inzet verdient François Ozon nog steeds een twaalf op tien. Zo goed als elk jaar levert hij trouw een film af, en hij is daarbij niet voor een genre te vangen. Kunstzinnig arty farty geneuzel, historische drama’s, thrillers, komedies, musicals, karakterstudies … zijn eigenzinnigheid siert hem. Maar levert niet altijd goede films op. Al zijn ook zijn mindere werken tot op zekere hoogte interessant. Dat geldt ook voor ‘L’Amant Double’. Al voelt het – gezien de grotendeels lovende reacties op deze film – bijna wat als heiligschennis aan om deze dubbele minnaar als een minder werk te beschouwen.

‘L’Amant Double’ is Ozons zeventiende langspeler. Eentje waarin hij zowel de stijlkenmerken als psychologische onderlagen van Hitchcock, De Palma en Cronenberg in ere houdt, en daar tegelijkertijd toch een eigen draai aangeeft. Eentje die vooral zijn arthouse-esthetiek accentueert, en niet zozeer zijn scenariogedreven standvastigheid. Want als er een aspect is waar ‘L’Amant Double’ teleurstelt, dan is het wel de plotafwikkeling. Het begin is intrigerend, het midden lost de rol en tegen het eind is het vet van de soep.

Ozon valt in de openingsscène figuurlijk met de deur in huis door in te zoomen op een wijd opengesperde vagina. Kwestie van te tonen welk vlees zijn film in de kuip heeft. Dat van Chloé dus, vertolkt door Marina Vacth, eerder al in haar evakostuum te zien in Ozons ‘Jeune Et Jolie’. Chloé is een jonge vrouw met nogal wat lichamelijke en geestelijke problemen. Problemen waar ze mag over praten bij psychiater Paul (Jérémie Renier). Dat praten doet Chloé blijkbaar deugd, want de twee beginnen een relatie met elkaar.

Niet dat alles dan peis en vree is voor Chloé. Ze vindt aanwijzingen dat haar geliefde Paul zich soms raar gedraagt. En ontdekt tot haar eigen grote verbazing dat Paul een tweelingbroer heeft. Ook die Louis (alweer Jérémie Renier) is psychiater. Wanneer Chloé ook tot Louis toenadering zoekt, beginnen de twee een seksuele relatie waardoor haar relatie met Paul onder druk komt te staan. De manipulatieve Louis haalt de psyche van Chloé volledig onderuit. En dat is nog voor ze ontdekt dat ze eigenlijk een speelbal is in het spel van de broers die samen een duister geheim met zich meedragen.

Cinematografisch staat alles als een huis. Koele decors, labyrintische cameravoeringen en intrigerende vertolkingen van Renier en Vacth (én een bijrol van grande dame Jacqueline Bisset) zijn manna voor wie kickt op West-Europese arthouse. De te hoogdravende plot zorgt er echter voor dat het kijkplezier nooit het hart raakt. Dat maakt van ‘L’Amant Double’ in de eerste plaats een academische film met mooie plaatjes die er niet in slagen om de plot een essentie mee te geven. Het feit dat Ozon uiteindelijk uitpakt met een twist die al bij al niet zo moeilijk te raden is, is een extra reden om ‘L’Amant Double’ niet op het allerhoogste schavot te plaatsen binnen ’s mans eclatante oeuvre. Neen, dan wist Paul Verhoeven met zijn psychothriller ‘Elle’ toch meer te begeesteren en te entertainen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray