Zoeken

Wind River

  • Cinevision.be/nl quoteert Wind River met een 4/5
  • Regisseur: Taylor Sheridan
  • Cast: Jeremy Renner, Elizabeth Olson, Graham Green, Jon Bernthal
  • Genre: Thriller
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-01-2018
  • Distributeur Blu-ray: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Wind River"

Mooi hoor, filmische boompjes opzetten over visionaire camerastanden, extreme close ups, wijde shots, freeze frames en andere kunstzinnige kwaliteiten die een film kleur kunnen geven. Even mooi is zevendekunstbotanica over films die niet zozeer draaien rond de visuele panache van de regisseur, maar rond de inhoud. Een goed geschreven scenario blijft in de meeste gevallen immers de lijm die alles samenhoudt. Of het vuurwerk dat alles aanstuurt. Regiematig zit er in Taylor Sheridans ‘Wind River’ waarschijnlijk geen enkel shot dat de tijd zal trotseren, maar au fond is dit wel degelijk een lekker wegkijkend en ontroerend thrillerdrama dat op verschillende niveaus weet te bekoren.

Sheridan zijn ster is op korte tijd aanzienlijk de hoogte ingegaan. Aanvankelijk was hij acteur (hij viel vooral op in de motorbendereeks ‘Sons Of Anarchy’), en vervolgens schreef hij zich in een klap de filmwereld binnen met het script voor ‘Sicario’ dat door Denis Villeneuve werd verfilmd. Volgden op de voet: ‘Hell Or High Water’ en deze ‘Wind River’, meteen ook zijn regiedebuut. Komen er binnenkort aan: ‘Sicario: Soldado’ en de door Kevin Costner gedragen neo-westernreeks ‘Yellowstone’ waarvan Sheridan showrunner is. Een bezige bij, die Taylor.

En een mooi zoemende ook. Want zowel ‘Sicario’, ‘Hell Or High Water’ als deze ‘Wind River’ zijn boeiende en solide karaktergestuurde werkstukken die de stijlkenmerken van westerns en misdaadfilms naadloos en menselijk met elkaar weten samen te vlechten.

‘Wind River’ slaat de tipi op in het Wind River Indian Reservation in Wyoming, het op zes na grootste indianenreservaat in Amerika met een oppervlakte van zo’n negen vierkante kilometer. Er wonen veertigduizend Indianen, en het gebied bevat ook de enige vier casino’s in Wyoming. Jeremy Renner is er actief als woudwachter/spoorzoeker en draagt littekens mee na de dood van zijn halfbloeddochter. Het meisje stierf terwijl hij en zijn vrouw niet thuis waren, en het hoe en waarom van haar overlijden in de sneeuw heeft Renner nooit kunnen achterhalen. Op een kwade dag vindt Renner het verkrachte en vermoorde lichaam van een achttienjarig meisje. Een ontdekking die de innerlijke demonen rond de dood van zijn eigen dochter terug levendig maakt. Aan FBI-agente Elizabeth Olsen de taak om uit te zoeken wie het meisje heeft vermoord. En dat in een gebied dat haar volkomen vreemd is.  

Het moordmysterie in ‘Wind River’ zit helder en sluitend in elkaar, maar toch is de film meer dan zomaar een whodunit. De symbiose tussen detective, thriller, actie en humaan drama leidt naar een op alle vlakken geslaagde film. Zeker omdat ook de vertolkingen meer dan prima zijn en de ruwe en sneeuwkille natuurfotografie zich laat verorberen als een smakelijke kers op een sowieso al appetijtelijke taart. Fijne film.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray