Zoeken

HHhH

  • Cinevision.be/nl quoteert HHhH met een 3/5
  • Regisseur: Cédric Jimenez
  • Cast: Jason Clarke, Rosamund Pike, Jack O'Connell, Jack Reynor
  • Genre: Oorlog
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-01-2018
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "HHhH"
A good cast is worth repeating. Een wijsheid die op het einde te lezen stond van de films van James Whale. Blijkbaar is a good story worth repeating as well. Dat is de conclusie die je kan trekken telkens de aanslag op oppergruppenführer Reinhard Heydrich opduikt. Die werd op 24 mei 1942 in Praag naar de eeuwige nazivelden gestuurd door toedoen van twee partizanen die de bezetting van den Duits meer dan beu waren. Al in 1943 werden er twee Heydrichfilm gedraaid: ‘Hangmen Also Die’ (door Fritz Lang) en ‘Hitler’s Madman’. Ook de Tsjechen draaiden met ‘Attentat’ in 1964 een film over de aanslag. Internationaal commercieel werd het in 1975 met ‘Operation Daybreak’. In 2016 draaide Sean Ellis (‘Cashback’, ‘Metro Manilla’) ‘Anthropoid’, een film die de Belgische zalen helaas niet haalde – ook al werden belangrijke rollen vertolkt door Cillian Murphy en Jamie Dornan. 

Cédric Jimenez’ ‘HHhH’ (alternatievel titel: ‘The Man With The Iron Heart’) kan je dus eigenlijk als vijgen na Pasen beschouwen. Dit is geenszins de beste film over de aanslag en de gevolgen ervan, maar hij klikt wel boeiend genoeg in elkaar om hem een faire kans te geven. Zeker voor wie ‘Operation Daybreak’ of ‘Anthropoid’ niet zag. 

Jimenez baseerde zijn prent op een in 2010 verschenen roman van Lauren Binet, en focust zich meer dan de andere films over Heydrich op zijn persoon. De eigenlijk aanslag start pas in het tweede uur van de film. In het eerste uur zien we Heydrich (Jason Clarke) opgroeien van keutersoldaat tot hoge in rang, onder meer onder impuls van zijn echtgenote (Rosamund Pike), een dochter van een met Hitler dwepende aristocraat. Heydrich was trouwens niet zomaar een van Hitlers vertrouwelingen: hij was het die de blauwdruk voor Hitlers Endlösung uittekende. De door Jozef Gabzick (Jack Reynor) en Jan Kubis (Jack O’Connell) uitgevoerde succesvolle aanslag zorgde ervoor dat hij de uitvoering van die plannen zelf niet meer meemaakte. 

Alhoewel ‘succesvol’ een bittere nasmaak krijgt, als je ziet hoe de nazi’s zich uiteindelijk zouden wreken. Zo maakte het Duitse leger komaf met het dorpje Lidice waar ze elke man koelbloedig vermoordden en alle vrouwen en kinderen naar concentratiekampen transporteerden. Gabzick en Kubis lieten uiteindelijk het leven na een wilde klopjacht en dito schietpartij in een kerk. Het is onder andere hier dat Jimenez de geschiedenis wat naar zijn regiehand zet: terwijl Gabzick en Kubis zich in het echt moesten zien te verweren met wat pistolen tegen zwaar bewapende SS’ers, krijgen de twee hier een arsenaal dat wel van de set van ‘The Expendables’ en tutti quanti lijkt te komen. Jimenez solliciteert overduidelijk naar een job in Hollywood: een sollicitatie die hij kracht bijzet door geregeld uit te pakken met een paar te nadrukkelijk zwierige ‘money shots’. Dat oogt op zich allemaal wel mooi, het zorgt er tegelijkertijd voordat Jimenez af en toe zelf ietwat het noorden lijkt te verliezen in een film die afwisselend een karakterstudie, spionagethriller, historische reconstructie en actiebacchanaal is.  

Wel vlekkeloos in orde: de vertolkingen. Clarke en Pike gooien zich met verve op hun – zacht uitgedrukt – weinig sympathieke personages, terwijl O’Connell en Reynor eveneens bewijzen dat ze van acteerwanten weten. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray