Zoeken

Ready Player One

  • Cinevision.be/nl quoteert Ready Player One met een 4/5
  • Regisseur: Steven Spielberg
  • Cast: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Simon Pegg
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-08-2018
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Ready Player One"

Bij de tien beste films van Spielberg staat ‘Ready Player One’ niet. Zelfs niet eens bij de beste vijftien. Geen reden om te wanhopen, want deze extravaganza is nog steeds vele malen beter dan het gros van de fantasy-sf-actieprenten die vandaag de dag in de zalen komen. Een stevige Spielberg dus. Dat het geen top of mind-Spielberg is, is trouwens de logica zelve. Van de 33 films die hij dusver regisseerde, zitten er een fiks aantal bonafide meesterwerken die hij waarschijnlijk nooit meer kan overtreffen.

‘Ready Player One’ is trouwens geen film die tussen de soep en de patatten door is gedraaid. Tijdens de postproductiefase draaide Spielberg zelfs ‘The Post’ tussendoor, een absorberend historisch drama over klokkenluiders en krantenjournalistiek aan de vooravond van het Watergateschandaal. Fans van Spielberg hebben dus sowieso een boerenjaar. Twee totaal uiteenlopende films binnen drie maand tijd, en zowel ‘The Post’ als ‘Ready Player One’ zijn fascinerend kijkvoer. Wie doet beter? Niemand, dus.

‘Ready Player One’ is de verfilming van de gelijknamige roman van Ernest Cline. Een popcultuurroman die vele nerdharten wist te veroveren met zijn schier oneindige reeks verwijzingen naar personages, films, boeken, muziek en games uit de jaren tachtig. Zo moesten de personages in het boek de volledige finale van ‘WarGames’ naspelen. Een referentie die er in de verfilming niet is, maar je krijgt er (nog meer) andere voor in de plaats. Cline bleef betrokken bij de verfilming en werkte mee aan het door Zak Penn geschreven script. Penns gewraakte ‘Last Action Hero’ krijgt trouwens ook een knipoog in deze verfilming.

Anno 2045 is virtuele realiteit geen nichehype meer, maar dagelijkse werkelijkheid. Een dystopisch 2045 zelfs, want de wereld is grondig herschikt na glucoseoorlogen en breedbandrellen. Soelaas vindt iedereen in de virtuele wereld van de Oasis, ontworpen door oppernerd James Halliday (Mark Rylance, in zijn derde samenwerking met Spielberg). Wanneer Halliday sterft, laat hij via zijn testament weten dat hij een easter egg heeft verborgen in de Oasis. Wie dat vindt mag zich de wetmatige nieuwe eigenaar van de Oasis noemen. Grootkapitalist Innovative Online Industries stort zich met man en macht in de race. Door de Oasis aan hun portfolio toe te voegen kunnen ze zich meteen heerser over de wereld noemen, en daar worden Jan en An modaal zeker niet beter van. Ook op zoek naar het paasei: Wade Watts - Parzival in de virtuele avatarwereld (Tye Sheridan). Niet om er rijk van te worden, maar vooral om IOI een hak te zetten en een overwinning te behalen in naam van alle rebelse vrijbuiters.

Het vraagt even wentijd aan de virtuele overload die Spielberg uitstrooit. Technisch verbluffend is het allemaal wel, maar door het ADHD-gehalte ontbreekt toch de rust van de old school-‘Raiders Of The Lost Ark’-aanpak. Toch weet Spielberg wel degelijk een narratief sterk onderbouwd avonturenverhaal voor de huidige generatie op poten te zetten, met genoeg knipogen voor iedereen die sponsen broekjes of rokjes droeg in de jaren tachtig. En dat levert een paar slimme setpieces op, met als absoluut hoogtepunt een sterk staaltje Kubrick-fetisjisme. Extra koopwaar zijn uiteraard de vele popcultuurreferenties die opduiken. Ze allemaal ontdekken is een nagenoeg onbegonnen zaak, maar dat is misschien net deel van de pret. En is eigenlijk een reden om de film meerdere malen te bekijken.

In het laatste deel dreigt Spielberg even de pedalen kwijt te spelen: als er een deel is dat compacter kon in ‘Ready Player One’, dan is het ontegensprekelijk de climax en de finale. Al is die opmerking niet van die aard om Spielbergs film daarom te torpederen. Op twee uur twintig tijd weet hij meer te enthousiasmeren dan Michael Bay in al zijn ‘Transformers’-films samen. Aan de baard herken je de meester.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray