Zoeken

Murder On The Orient Express

  • Cinevision.be/nl quoteert Murder On The Orient Express met een 3/5
  • Regisseur: Kenneth Branagh
  • Cast: Kenneth Branagh, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe
  • Genre: Thriller
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-03-2018
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Murder On The Orient Express"
Dat Agatha Christie visitekaartjes mocht uitdelen met daarop ‘the queen of crime’ was oververdiend. Haar oeuvre detectiveromans is op zijn zachtst gezegd imposant te noemen, en creaties als Hercule Poirot en Miss Marple blijven generaties entertainen. Ook voor televisie- en filmmakers blijft mevrouw Christie een bron van inspiratie. De Poirotreeks met David Suchet blijft razend populair, en zelfs op het grote doek duikt Christie nog steeds regelmatig op.

Haar uit 1934 stammende ‘Murder Of The Orient Express’ leek alvast gesneden koek voor een grootschalige nieuwe verfilming. Geregisseerd door Kenneth Branagh, die meteen ook de rol van Poirot voor zijn rekening neemt. Wie ooit het boek las of de Sidney Lumet-versie uit 1974 zag, weet al meteen waar zich aan te verwachten daar de plot integraal behouden is. Hier en daar wel een wijziging onderweg, maar de crux van het mysterie en de uiteindelijke afloop blijven trouw aan Christies boek. Logisch, daar het nogal wat hoogmoedig zou zijn van eender welke scenarist om een waterdichte plot even te gaan onderuithalen.

Branagh probeert dan maar op andere manieren de kijker te verrassen. Met een alles behalve statische camera die als een rollercoaster boven, naast en onder de treinset zweeft bijvoorbeeld. Opvallend hoe Branagh op alle mogelijke manieren probeert om Christies plot met zoveel mogelijk vaart in beeld te brengen: de ontdekking van een lijk filmt hij zelfs vanuit vogelperspectief. En dan zijn er nog de talrijke postkaartreconstructies waarin de Orient Express door majestueuze landschappen spoort. Of dit de beste verfilming van ‘Murder On The Orient Express’ is, is voer voor interpretatie. Dat het de visueel mooiste is, staat buiten kijf. 

Zoals een grootschalige Agatha Christie-verfilming vereist, is de cast om duimen en vingers bij af te likken. Niet zozeer omdat ze onvergetelijke vertolkingen neerzetten, gewoon omdat het leuk is om al die bekende koppen samen te zien in een ensemble. Net zoals het dat destijds ook was, in de originele ‘Orient Express’, maar ook in de Poirotfilms met Peter Ustinov. En in de Miss Marple-verfilming van ‘The Mirror Crack’d’. Met onder meer Branagh, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe, Judi Dench, Penelope Cruz en Derek Jacobi op het voorplan zit het met de ensemblemix alvast goed.
Verhaaltechnisch houdt Branagh niet alles onder controle: hier en daar wordt een korte narratieve bocht genomen en de spanningsgraad hobbelt. En dat zal zeker zo zijn voor wie vooraf al weet hoe de vork in de steel zit. Wie maagdelijk aan boord van de Orient Express stapt, zal zich waarschijnlijk niet zo storen aan de korte bochten. Bovendien doet Branagh ook heel wat dingen goed: de finale ondervraging met het dozijn verdachten in de spoorwegtunnel is cinematografisch zelfs heel onderlegd. 

Een meesterwerk of onvergetelijke adaptatie is ‘Murder On The Orient Express’ niet, maar het is wel van top tot teen klassiekogende cinema. En daar kan er niet genoeg van zijn. Ook al telt deze prent heel wat visuele effectenshots om alles zo overdadig mogelijk te laten ogen. Wat maakt dat deze Orient Express toch ook wat een kind van deze tijd is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray