Zoeken

Battle Of The Sexes

  • Cinevision.be/nl quoteert Battle Of The Sexes met een 4/5
  • Regisseurs: Jonathan Dayton, Valerie Faris
  • Cast: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Bill Pullman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-03-2018
  • Distributeur Blu-ray: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Battle Of The Sexes"
20 september 1973. In de toenmalige BRT Top 30 stond Bobby Vinton op de eerste plaats met ‘Hurt’ (een plaats die hij zes weken lang wist te bezetten trouwens), en aan de bioscopen kon je lobbykaarten bewonderen van coming attractions als ‘Blacula’, ‘The Day Of The Jackal’ en ‘Les Aventures De Rabbi Jacob’. In Amerika waren alle ogen dan weer gericht op de Astro Dome in Texas. Daar werd die dag geschiedschrijvend getennist tussen de 29-jarige Billy Jean King en de 55-jarige Bobby Riggs. Zij was toen de nummer een in het vrouwentennis, hij een voormalig kampioen uit het mannentennis die in het veteranencircuit aan de slag was.

De match kwam er vooral door toedoen van Riggs. Die wou bewijzen dat vrouwelijke tennissers geen maat waren voor mannen, en dat ze dus vooral niet moesten zeuren omdat ze onderbetaald werden. King was een van de voorvechters voor hogere lonen voor vrouwelijke sporters: ze verliet daarom zelfs de National Tennis League, en richtte een eigen federatie op. Eerder had Riggs al de Australische Margaret Court verslagen. Om een eind te maken aan Riggs’ machogrillen en -grollen nam King de handschoen op, goed wetend dat er na een overwinning van Riggs geen maat meer zou staan op diens kleinerende kijk op alle vrouwen in het tennis. 

Ironisch dat dit man vs vrouw-verhaal wordt geregisseerd door een getrouwd echtpaar. Jonathan Dayton en Valerie Faris leverden eerder al vonken af met 'Little Miss Sunshine' en tekenen met 'Battle Of The Sexes' andermaal voor een film met een hoog feelgoodgehalte. Het canvas waarop ze spelen is dit keer uitgebreider, daar de ruggengraat wordt gevormd door een historische reconstructie. De seventiessetting is alvast heel fijn gereconstrueerd. Alleen al daarom is deze film je tijd en aandacht meer dan waard.

En dan zijn er nog de sterkgesnaarde vertolkingen van Emma Stone en Steve Carell om het geheel op temperatuur te houden. Carell bewijst andermaal hoe sterk hij is in rollen die meer van hem verlangen dan louter een paar gekke bekken te trekken. Ook geen slecht woord over de geïnspireerde ensemblecast die de bijrollen voor zijn rekening neemt trouwens.

‘Battle Of The Sexes’ is een voortreffelijk gepolijst viersterrenkijkstuk dat ook vandaag nog relevant is. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is er nog steeds, en bij uitbreiding is de volledige ‘strijd’ tussen de seksen eigenlijk ook nog niet uitgespeeld. Relevantie tussen de lijnen van wat in de eerste plaats een uitstekende veellagige prent is. Wie nog meer King vs Riggs wil: in 2001 was er al een televisiefilm waarin Holly Hunter Billy Jean King vertolkte, en een omvangrijke documentaire uit 2013 toont het hele gebeuren door een archiefbeeldenbankbril. Een aanrader voor wie het echt ‘game, set and match’ wil.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray