Zoeken

Hereditary

  • Cinevision.be/nl quoteert Hereditary met een 4/5
  • Regisseur: Ari Aster
  • Cast: Toni Collette, Gabriel Byrne, Alex Wolff, Miley Shapiro
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum: 27-06-2018
  • Distributeur: AKA Agency
Bekijk de cover van de film "Hereditary"

De nieuwe ‘The Exorcist’ wordt her en der geroepen. Marketingjargon natuurlijk. En zo is er veel te rapen bij ‘Hereditary’, met vlag en wimpel de meest gehypte film van 2018. Een socialmediaspervuur van hebben ze ons daar, speciale vertoningen met de lichten slechts half gedoofd en ander lokmateriaal om iedereen te doen geloven dat ‘Hereditary’ dé verboden adrenalinecinemavrucht van het jaar is. Zoiets werkt uiteraard ook averechts: het atypische arthousekarakter van de film zorgde ervoor dat heel wat mensjes die hun gading vinden bij ‘The Conjuring’ luidop snurkten bij wat ze als ‘de saaiste film van het jaar’ omschreven. Maar dat ‘Hereditary’ veel extra volk over de vloer kreeg door de slimme en uitgebreide marketingcampagne staat buiten kijf. En daar is uiteraard niks mis mee. 

Ari Aster laat in zijn langspeeldebuut duidelijk zijn voorliefde voor het horrorgenre optekenen. Van subtiele knipogen naar ‘Halloween’ en ‘Carrie’ tot nauwelijks gecamoufleerde eerbetonen aan ‘Rosemary’s Baby’ en ‘The Wicker Man’: ‘Hereditary’ heeft het allemaal. Al zocht Aster zijn inspiratie niet enkel in het horrorgenre. Zo liet hij optekenen dat Ingmar Bergmans ‘Scenes From A Marriage’ ook een grote inspiratiebron vormt. Wat meteen ook verklaart waarom ‘Hereditary’ zich zowel als horrorfilm en als familiedrama laat bekijken. 

De dood van Ellen Graham stuurt gokgolven door de psyche van haar dochter Annie (Toni Collette). Annie had immers niet zo’n vrolijk leven onder invloed van de bij haar thuis inwonende vrouw: een haat-liefdeverhouding die ervoor zorgt dat Annie zich na de dood van Ellen labiel begint te gedragen. En alles was al niet peis en vree toen haar moeder nog leefde. Annie had last van slaapwandelen, en haar relatie met haar tienerzoon Peter (Alex Wolff) is ook niet standvastig te noemen. Die met dochter Charlie (Milly Shapiro) is dat wel, maar een aandoening in Charlies gezicht zorgt steevast voor een overbezorgde en gespannen sfeer. Voeg daar nog paranormale verschijnselen bij na de de dood van Ellen, en het is een understatement om te zeggen dat het huishouden van de Grahams op stelten staat. Hamvraag is of alles inbeelding van Annie is, of dat er daadwerkelijke mysterieuze en onverklaarbare verschijningen de kop opsteken.

Aan het eind van de rit krijg je een duidelijk antwoord op die vraag. Aster stuurt je dus niet met een kluitje in het riet, al beantwoordt hij lang niet alle vragen die hij tussendoor stelt. Sfeer haalt het soms op logica. En die kippenvelsfeer krijg je door de aankleding van het huis van de Grahams en de sterke vertolkingen van een steeds meer in waanzin wegglijdende Toni Collette en de debuterende Milly Shapiro die van Charlie een van de meest memorabele personages van cinemajaar 2018 maakt.

Of ‘Hereditary’ die hype nu waard is? Zoals wel meer het geval, ligt de waarheid in het midden. Horrorveelvraten hebben ironisch genoeg het meest kans om teleurgesteld te zijn, net omdat karaktertekeningen de bovenhand nemen op de schrikeffecten, die pas met mondjesmaat worden gelost. Wat wel buiten kijf staat is dat Aster met deze prent een visitekaartje aflevert dat uitpuilt van cinematografische klasse. Een beheersing van de beeldtaal die het spel waarschijnlijk net iets te subtiel speelt voor wie houdt van directe in your face duidelijkheid. Asters eigengereide aanpak zorgt alvast voor een interessante kijkervaring, die door de publiciteitscampagne gedeeltelijk zelf wordt ontkracht. Want de meest angstaanjagende film in jaren is dit geenszins. Daarvoor ontbeert het ‘Heriditary’ uiteindelijk toch aan originaliteit - de grens tussen eren en kopiëren is soms flinterdun. Blijft over: een overdaad aan abstracte suggestie die voor take it en voor de ander leave it zal zijn.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray