Zoeken

Mission: Impossible - Fallout

  • Cinevision.be/nl quoteert Mission: Impossible - Fallout met een 4/5
  • Regisseur: Christopher McQuarrie
  • Cast: Tom Cruise, Henry Cavill, Rebecca Ferguson, Simon Pegg
  • Genre: Actie
  • Duur: 147 minuten
  • Releasedatum: 01-08-2018
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "Mission: Impossible - Fallout"

Franchises waarbij de fans niet op hun achterste poten staan of waarbij de studio’s annex geldschieters niet op de rem staan. Ze bestaan toch nog. Kijk maar naar ‘Fallout’, het zesde deel uit de ‘Mission: Impossible’-reeks. Sterk genoeg om als ‘beste sinds het origineel’ te boek te staan, en waarschijnlijk zelfs sterk genoeg om meer dan twintig jaar nadat Tom Cruise en Brian De Palma de reeks aftrapten nog nieuwe zieltjes te winnen. Wat een verschil met de tot een boycot oproepende schare misnoegde ‘Star Wars’-fans of met het gerommel achter de schermen bij ‘Guardians Of The Galaxy’ en ‘X-Men’. Of hoe je de generatieoverschrijdende draagkracht van Tom Cruise geenzins mag onderschatten, zelfs niet met uitschuivers als ‘The Mummy’ op het palmares.

‘Fallout’ sluit naadloos aan bij ‘Rogue Nation’. Zelfde regisseur, zelfde slechterik, zelfde plotlijn. Opnieuw staat het IMF rechttegenover Solomon Lane en zijn Syndicaat, overgelopen geheimagenten die met alle mogelijke en onmogelijke middelen de wereldvrede willen ontwrichten in de hoop zo een volledige nieuwe wereldorde te kunnen creëren. Foei foei foei. In ‘Fallout’ willen ze dat doen met drie atoombommen: aan het IMF om daar een serieuze stok voor te steken. Opvallend is dat Ethan Hunt dat moet doen door aartsvijand Lane (Sean Harris) uit de gevangenis te halen, daarbij een doos openend waarrond zelfs Pandora de strik zou laten zitten. Ook belangrijk in de plot: een CIA-testosteronmacho die opdracht krijgt om Hunt en co nauwlettend in het oog te houden tijdens hun missie. Een macho die met verve wordt vertolkt door Henry Cavill: als je ziet hoe goed hij hier acteert en hoe slapjes hij grotendeels is als Superman in het DC-universum, dan is het voor Henry misschien tijd om zijn acteergrenzen te verleggen. Zeker omdat hij ook al goed was in ‘The Men From U.N.C.L.E.’.

Scriptgewijs slaat de film weinig gensters. Het is niet de eerste atoombom die Hunt moet ontmantelen, het is niet de eerste globetrottende achtervolging die we te zien krijgen en ook op het domein van mollen en dubbelagenten kregen we er al een fiks aantal te zien in de ‘MI’-franchise. Omdat alles echter netjes aansluit bij het vorige deel, krijg je maar weinig ruimte om daar echt over te vallen. Het is een logische voortzetting in een universum dat teruggrijpt naar de koude oorlog-settings uit de oorspronkelijke televisiereeks. Al is de reden om niet echt in te zitten met het script, de panache waarmee McQuarrie de actietaferelen in beeld brengt. De drie setpieces (een knokpartij in een toilet, een achtervolging in Parijs en vooral de schijnbaar eindeloos durende helikopterachtervolging) alleen al zijn meer dan genoeg reden om ‘Fallout’ aan de blockbusterborst te drukken.

De reden dat het er allemaal zo goed uitziet? Zo weinig mogelijk CGI. Alle actiescènes werden op echte locaties met echte acteurs en stuntmannen gedraaid, en die naturel zorgt voor meerdere slokken op de borrel. Naar goede gewoonte deed Cruise een groot deel van zijn stunts zelf, en tijdens een sprong tussen twee gebouwen brak de stumperd zelfs een enkel. Niet alleen Cruise en Cavill zijn in fijne vorm: de rest van de bijrolcast (een ravissante Rebecca Ferguson op kop) is eveneens een reden waarom ‘Fallout’ een missie is die je zonder problemen kan accepteren. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray