Zoeken

The Equalizer 2

  • Cinevision.be/nl quoteert The Equalizer 2 met een 3/5
  • Regisseur: Anoine Fuqua
  • Cast: Denzel Washington, Pedro Pascal, Melissa Leo, Ashton Sanders
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum: 15-08-2018
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "The Equalizer 2"

Vier jaar nadat Denzel Washington voor de eerste keer op het vigilantepad trok als ex-militair Robert McCall mag hij terug op het scherm als ‘The Equalizer’. Niet omdat hij braaf is geweest, maar omdat de eerste ‘Equalizer’ genoeg geld opbracht om het personage nog eens van stal te halen. Een personage dat voor het eerst het levenslicht zag in een Britse thrillerreeks, die bij ons destijds op zaterdagavond te zien was onder de titel ‘De Vereffenaar’. En toen zag McCall er nog uit als Edward Woodward, bij cultliefhebbers zeker bekend als onfortuinlijke menselijke toorts in ‘The Wicker Man’.

Vereffenen dus. En dat Washington hier opnieuw. De appel die hij nu schilt leidt niet naar de Russische maffia - anders hadden we geen sequel maar een remake, maar naar zijn eigen verleiden. Zijn dierbare collega Susan (Melissa Leo) wordt immers vermoord - in Brussel dan nog wel - wanneer ze er de liquidatie van een geheim agent onderzoekt. McCall wil haar dood kost wat kost wreken, en komt zo oog in oog te staan met zijn eigen verleden.

Ruw aan de haak gewogen is ‘The Equalizer 2’ een potent en rechtlijnig actievehikel. Eentje dat zowel leentjebuur speelt bij ‘Death Wish’ als bij ‘Lethal Weapon’. Maar toch een eigen gezicht heeft. En dat vooral omdat Washington en regisseur Antoine Fuqua (behalve voor de eerste ‘Equalizer’ werkten ze ook al samen in ‘Training Day’ en ‘The Magnificent Seven’) hier kiezen voor een aanpak waarin de karaktertekening vaak voorrang krijgt op de eigenlijke thrillerplot.

Zo zien we hoe McCall een centje bijverdient als taxichauffeur, een buurvrouw helpt met haar moestuin, een paar respectloze hitsige hengsten in het ziekenhuis mept, een bejaarde man helpt om een zijn zus terug te vinden en een buurjongen op het rechte pad probeert te houden. Scenarionaden die bijna evenveel tijd in beslag nemen als de eigenlijke shoot ‘em up-plot die vooral in het tweede uur op de voorgrond komt te staan. Een ietwat atypische aanpak in tijden dat alles in de eerste plaats (te) snel vooruit moet gaan.

Die aanpak loont zeker, maar het levert toch geen onvergetelijke film op. Daardoor is de uiteindelijke plotspoeling te dun, zijn de actiescènes te generiek en hebben we alles toch al eerder gezien. Niettemin weet Fuqua de spanning mooi op te drijven in een boekenkastscène en mag de finale er in al zijn overdreven grandeur ook best zijn, zou het dan wel volledig om foute B-redenen. Extra bonus: de in fijne vorm verkerende Denzel Washington, die nog maar eens bewijst een van de meest kwalitatief standvastige acteurs van zijn generatie te zijn. Ook al is dat niet noodzakelijk in een film die zijn talent verdient.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray