Zoeken

Hold The Dark

  • Cinevision.be/nl quoteert Hold The Dark met een 2/5
  • Regisseur: Jeremy Saulnier
  • Cast: Jeffrey Wright, Stellan Skarsgard, James Badge Dale, Riley Keough
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 125 minuten
  • Releasedatum: 28-09-2018
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Hold The Dark"

‘Hold The Dark’ is de derde film van regisseur Jeremy Saulnier, denk je? Mispoes. In 2007 debuteerde hij met de buiten het festivalcircuit zelden vertoonde horrorkomedie ‘Murder Party’. Zijn doorbraakfilm ‘Blue Ruin’ was in 2013 dus eigenlijk niet zijn debuut, al wordt het door velen wel zo gepercipieerd. Vast staat dat Saulnier dankzij ‘Blue Ruin’ en het daaropvolgende ‘Green Room’ een regisseur is die zichzelf een stem heeft gegeven binnen het genre van de gewelddadige thriller. Zowel in ‘Blue’ als ‘Green’ stroomde het bloed rijkelijk en velen namen zelfs het etiket torture porn in de mond bij het aanschouwen van de vele harde en ruwe scènes. Tegelijkertijd liet de cineast blijken over een prangende filmtaal te beschikken: meteen een reden waarom zijn gewelduitbarstingen sterk cinematografisch worden geëerd.

‘Hold The Dark’ is Saulniers meest ambitieuze film dusver, maar helaas ook minder urgent dan ‘Blue’en ‘Green’. Het gevoel van een langzaam dichtgeknepen cinefiele keel ontbreekt ditmaal, en dat komt misschien wel omdat Saulnier dit keer niet vertrok van een origineel scenario. Vaste medewerker/fetisjacteur Macon Blair goot de in 2014 verschenen roman van William Giraldi in scenariovorm en hevelde naast de goede punten ook de mindere over. De nadruk in deze karakterstudie ligt teveel op het enigmatische en Saulnier weet zich geen blijf met de personageontwikkeling en het warrig slotakkoord. Zelfs het ultrageweld dat de revue passeert, voelt daardoor gekunsteld aan - en dat terwijl het in ‘Blue’ en ‘Green’ mee de narratie bepaalde.

Enige uitzondering is een heftige shoot-out ergens in het midden van de prent die op de ‘intens tot ontploffing gebrachte bloedzakjes’-schaal niet moet onderdoen voor de climax in Sam Peckinpahs geschiedschrijvende ‘The Wild Bunch’. Geschiedenis schrijven gaat ‘Hold The Dark’ echter niet doen, hetzij voetnootmatig door te vermelden dat Saulnier een van de vele vooraanstaande regisseurs is die er voor kiest/zich verplicht ziet om een oorspronkelijk voor de bioscoop bedoelde film op het streamingplatform van Netflix aan te bieden. Zij het weliswaar na een première op het grote scherm: een paar weken voor de Netflixpremière was ‘Dark’ te zien op het internationaal gerenommeerde festival van Toronto.

In de door Giraldi, Blair en Saulnier geschetste witte wildernis van Keelut, Alaska maken we kennis met wolfexpert Russell Core (Jeffrey Wright). Die komt naar Keelut op vraag van de jonge moeder Medora (Riley Keough) die claimt dat haar zoontje is aangevallen en opgegeten door in de buurt rondzwervende wolven. Core - die behalve naar wolven ook naar persoonlijke redemptie zoekt – komt daardoor in een gewelddadig steekspel terecht dat helemaal ontaardt als Medora’s uit Irak teruggekeerde echtgenoot (Alexander Skarsgard) plots venijnig op de stoep staat. Vastbesloten om de dood op zijn kind te wreken en om Medora - de echte wolvin in het gezelschap - op te sporen. Wie zich afvraagt waarom dit verhaal enigmatisch zou zijn doet er goed aan om tot aan het eind bij de les te blijven. Wat begint als een overlevingsthriller en evolueert naar een viscerale actiefilm eindigt immers als een slissende karakterstudie die geen vuist weet te maken. Waarom Skarsgard uiteindelijk doet wat hij (niet) doet is een vraag waar geen pasklaar antwoord bij past.

Niet dat elke film een pasklaar antwoord moet hebben (verre van zelfs), maar op de een of andere manier heeft ‘Hold The Dark’ wel degelijk te lijden onder de narratieve besluiteloosheid. En net omdat Saulniers vorige twee met een elektroshock tegen de edele delen eindigden, is die hoogdravende aanpak hier dubbel zonde. Een prikstok tegen de ballen voelt toch anders aan dan een kluitje in het riet.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray