Zoeken

Isle Of Dogs

  • Cinevision.be/nl quoteert Isle Of Dogs met een 3/5
  • Regisseur: Wes Anderson
  • Cast: Edward Norton, Jeff Goldblum, Tilda Swinton, Bill Murray
  • Genre: Animatie
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 05-09-2018
  • Distributeur Blu-ray: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Isle Of Dogs"

Goed nieuws voor de fans van de bedwelmende esthetiek van meesterstilist Wes Anderson, Houstons meest bevreemdende filmisch exportproduct. Een probleem heeft hij nog steeds niet, want opnieuw levert hij een film af die zich moeiteloos tussen de hartspieren van zijn fanclub zal nestelen. En – gezien de overdaad aan honden in ’s mans nieuwste – is het zelfs een filmpje dat je zonder gêne mag aaien en bepotelen.

‘Isle Of Dogs’ is de negende langspeler van een cineast die per film zijn fanclub groter ziet worden. Zeker na viervoudig Oscarwinnaar ‘The Grand Budapest Hotel’ ontdekten vele filmzielen ’s mans vroeger werk. Al zullen er waarschijnlijk ook wel zijn die het na een paar Anderson-films voor bekeken hielden: esthetisch meesterschap of niet, Anderson is en blijft een verworven smaak. Zijn gevoel voor detail en eigengereid stilisme zorgt er immers voor dat zijn oeuvre verhaaltechnisch vaak koud aandoet. Beminnelijke romantici dwepen weliswaar met ‘Rushmore’ of ‘Moonrise Kingdom’, ook zij moeten echter bereid zijn om Andersons highbrow intelligentie tot zich te nemen.

Anderson blijft wel zijn eigen zin doen, en dat spreekt sowieso in zijn voordeel. Zijn grootste financiële succes dusver volgt hij op met een animatiefilm over honden. Lef heeft hij wel. In tegenstelling tot zijn vorige animatieprent – het op het boek van Roald Dahl gebaseerde ‘Fantastic Mr Fox’ – komt Anderson op de proppen met een eigen scenario, waarin hij naast zijn liefde voor animatiefilms ook zijn liefde voor Japanse cinema in het algemeen en die van Akira Kurosawa in het algemeen van de daken schreeuwt. Of liever: ze er fijnmonkelend van laat afglijden.

In een niet in een specifiek tijdskader gesitueerd Japan doet een hondenvirus de ronde. Om te vermijden dat ook mensen besmet raken, besluit de burgemeester van Megasaki City om alle honden te verbannen naar Trash Island. Nochtans beweert een vooraanstaande wetenschapper dat hij op het punt staat om een virus te ontwikkelen dat het virus kan stoppen. Ook de hond van Atari, het weesneefje van de burgemeester moet naar Trash Island. Niet naar de zin van de snaak die naar Trash Island afzakt om zijn hond terug te halen en zo in contact komt met een meute honden die van plan is om terug naar de bewoonde wereld te ontsnappen, terwijl er op het eiland ook een heuse strijd om de hondenmacht aan de gang blijkt.

‘Isle Of Dogs’ is vintage Anderson, en je krijgt dus zowel de bluts als de buil. Anderson filmt eens te meer (te) afstandelijk, en de strakke animatieaanpak maakt het niet gemakkelijk om alle moois van de eerste keer te kunnen ontkurken. Wat je natuurlijk wel een goede reden heeft om deze originele en heel fijn geanimeerde prent meermaals te bekijken. De exquisiete stemmen van onder andere  Edward Norton, Bill Murray, Jeff Goldblum, Frances McDormand, Fisher Stevens, Harvey Keitel, Tilda Swinton, F. Murray Abraham, Scarlett Johansson en Bryan Cranston krijg je er gratis en voor niks bij.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray