Zoeken

Bad Times At The El Royale

  • Cinevision.be/nl quoteert Bad Times At The El Royale met een 3/5
  • Regisseur: Drew Goddard
  • Cast: Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, Chris Hemsworth
  • Genre: Thriller
  • Duur: 141 minuten
  • Releasedatum: 24-10-2018
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "Bad Times At The El Royale"
Drew Goddard heeft iets met surveillancecamera’s. In zijn regisseursoeuvre toch. In zijn debuut ‘The Cabin In The Woods’ bleek de hut waarvan sprake een van de meest gemonitorde filmlocaties ooit, en ook in ‘Bad Times At The El Royale’ is grote broer wel degelijk meekijkend. Net als ‘Cabin’ biedt ‘Bad Times’ mooi genrevertier, echter zonder volledig sluitend te zijn. Het idee is soms beter dan de uitwerking, maar net als in ‘Cabin’ valt er genoeg succulent moois te rapen om gedurende de hele speelduur bij de les te blijven. En in het geval van deze ‘El Royale’ is dat twee uur en twintig minuten.

De ster van de film is het production design. Met als majestueuze setting het mysterieus ogende hotel El Royale dat pal op de staatsgrens van Californië en Nevada ligt. De ene helft van de kamers ligt in de appelsienenstaat, de andere in die van Las Vegas en de Grand Canyon. In een proloog zijn we getuige van de moord in een van de kamers, daarna wordt er een tijdsprong gemaakt naar 1969. Op quasi hetzelfde moment checken vier gasten in. Een zelfingenomen verkoper (Jon Hamm, in een rol die eerst door Russell Crowe was ingepalmd), een priester (Jeff Bridges), een soulzangeres (Cynthia Erivo) en een zwijgzame vrouw met een ‘fuck you’-attitude. Wat meteen ook verklaart waarom ze het gastenboek met die twee woorden ondertekent. Gaandeweg blijkt dat de vier bezoekers niet allemaal zijn wie ze beweren te zijn en ook niet allemaal zuiver op de graat zijn. Wie zijn ze, wat doen ze, wat willen ze? Goddard laat netjes de Jambers in hem los tijdens het ontrollen van de plot.

Zoals bij wel meer mysteriefilms het geval is, zijn de antwoorden soms minder boeiend dan de vraag. Dat is in ‘El Royale’ gedeeltelijk ook het geval. De ene verhaallijn blijkt uiteindelijk meer steek te houden dan de andere. De intrigerende opbouw houdt het qui-vivegevoel echter netjes overeind. En vaak zelfs meer dan netjes: de scène waarin Erivo ‘This Old Heart Of Mine’ van The Isley Brothers zingt terwijl het hotel een groot geheim prijsgeeft is op zich zelfs reden genoeg om de film bij de kraag te vatten.

Dat je in de laatste akte kan besluiten dat Erivo tijdens de ontknoping best ook wel ‘Is Dit Alles’ van Doe Maar kon hebben gezongen is enigszins een valse noot. Zij het er niet een die van het statige hotel een kaartenhuis maakt. Daarvoor filmt Goddard zijn periodethriller met een hoog ‘Pulp Fiction’-gehalte (tussentitels inclusief) met teveel panache en flair. Of ‘Bad Times At The El Royale’ finaal zal finishen als een (te) snel vergeten tussendoortje of als een mini cultklassieker is aan vadertje tijd om uit te wijzen.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray