Zoeken

The Snowman

  • Cinevision.be/nl quoteert The Snowman met een 2/5
  • Regisseur: Tomas Alfredson
  • Cast: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, J.K. Simmons
  • Genre: Thriller
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-03-2018
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "The Snowman"

Een filmfranchise gebaseerd op Jo Nesbo’s detectivereeks rond de Noorse inspecteur Harry Hole: het leek een goed idee. Helaas werd de hoop op een reeks meteen ontkracht door het kwalitatieve tegenvallen van deze ‘The Snowman’, gebaseerd op het in 2007 verschenen zevende boek uit de reeks.

Een start zonder origine-insteek dus, en dat voel je. Hole blijft grotendeels een enigma, daar je niet te weten komt waarom hij drinkt, solitair zijn dagen vult en hoe het nu eigenlijk zit met zijn troebele relatiestatus. Alles wordt wel aangehaald, maar niet geduid: alvast een reden waarom het scenario in de eerste plaats een frustrerende kijkervaring is. Maar liefst drie scenaristen - waaronder Hossein Ameini - braken hun tanden op het personage en de plot. Jammer, want visueel heeft deze grotendeels volledig in Noorwegen opgenomen whodunit chiller zeker zijn momenten.

Maar narratief is het een rommeltje. Al dan niet dé reden waarom de film een koele persontvangst kreeg, en ook het (Amerikaanse) publiek stond niet bepaald te dringen om ‘The Snowman’ aan het hart te drukken. Tomas Alfredson (nochtans stevig in de regiestoel bij Let The Right One In en Tinker, Tailor, Soldier, Spy) heeft toe dat er fouten zijn gemaakt: zelf heeft hij het over weinig voorbereidingstijd en een veel te korte draaiperiode. Sommige scènes die cruciaal bleken voor de plot waren volgens hem niet gefilmd, waardoor de enige oplossing was om de film te redden tijdens de montage. Wat slechts gedeeltelijk is gelukt. Nochtans kon Alfredson rekenen op de hand- en spandiensten van Thelma Schoonmaker, al dan niet als vriendendienst aan Martin Scorsese, die ooit van plan was om de film zelf te regisseren, maar zich uiteindelijk tevreden stelde met een vermelding als executive producer. Wat Scorsese van deze seriemoordenaarsthriller kon maken, zullen we nooit weten. Vast staat dat de plot niet echt Scorsesematerie is, maar dat kan je evengoed ook van Dennis Lehanes ‘Shutter Island’ zeggen.

De met zichzelf in de knoop zittende Harry Hole (met weinig animo vertolkt door Michael Fassbender, maar dat zal wel bewust zijn) komt op het spoor van een moordenaar die het gemunt heeft op vrouwen met buitenechtelijke kinderen en zijn moorden signeert door een sneeuwman te plaatsen op de plaats delict. Rebecca Ferguson is een collega-speurneus die door een link met een van de vroegere moorden een persoonlijke reden heeft om de zaak op te lossen. Ferguson doet trouwens haar best om moeiteloos met de film aan de haal te gaan, maar ook zij kan niet verhinderen dat Alfredsons adaptatie maar een halfgeslaagde affaire is.

Do You Want To Build A Snowman? Jawel, maar het hoeft niet per se deze te zijn.   

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray