En toen draaiden Joel en Ethan Coen plots een film die niet in de bioszalen te zien was - ten-zij in een handvol zalen voor amper een week. Als ‘Netflix Original’ was deze prent hoofd-zakelijk in de woonkamercatalogus van Netflix te spotten. Al betekende dat niet dat de film daardoor stiefmoederlijk werd bekeken: op het festival van Venetië mochten de broers zelfs de prijs voor het beste scenario komen ophalen. Klein scherm of niet, de Coens besparen niet op westernvista’s die om een zo groot mogelijk scherm vragen om voluit geapprecieerd te kunnen worden.
Waarom de Coens bij Netflix terechtkwamen? Goede vraag. Oorspronkelijk verkondigden ze dat ze een televisieserie gingen draaien. Ze hadden immers een fiks aantal korte westernverhalen geparkeerd in een schuif en die hersenspinsels bleven gisten tot wanneer zich een kans aanboot om er iets mee te doen. Die kans bleek dus een tv-reeks op Netflix te zijn, maar tijdens de productie lieten de Coens plots horen dat hun televisieproject een volwaardige film was geworden. In plaats van de verhalen los van elkaar te houden, goten ze het sextet in een omnibusfilm met als titel ‘The Ballad Of Buster Scruggs’ - meteen ook de titel van het eerste verhaal. Waardoor de Coens meteen ook het regisseren van een anthologiefilm van hun genrelijstje konden afvinken.
Zoals meestal het geval bij anthologieomnibussen staat of valt het eindresultaat met het beste verhaal. En dat houden de Coens tot het op een na laatst: ‘The Gal Who Got Rattled’ is het langste van de hoop en daardoor ook het narratiefst meest epische en tragische. Vintage Coen, met Zoe Kazan als een bedeesd kindvrouwtje dat deel uitmaakt van een nederzettingskaravaan op weg naar Oregon waar ze geacht wordt te huwen met een zakenpartner van haar broer. De onfortuinlijke dood van haar broer zet de zaken echter ietwat op zijn kop.
Nog meer bekend volk op de generiek: Tim Blake Nelson is de zingende titelfiguur die een scherpschutter tegen het lijf loopt die net een tikje sneller is, James Franco is een bankovervaller die van de regen in de drup belandt door twee keer de strop te krijgen in ‘Near Algodones’, Liam Neeson is in ‘Meal Ticket’ een verlopen charlatan die in zijn levensonderhoud probeert te voorzien door in elk boerengat waarin hij terechtkomt een man zonder armen en benen klassiek theater te laten opvoeren, Tom Waits is een goudzoeker die bijna zijn vondst uit handen moet geven in ‘All Gold Canyon’ en Brendan Gleeson is een van de twee grim reapers die in ‘The Mortal Remains’ de passagiers van een postkoets naar hun finale bestemming brengt.
De Coens grossieren naar goede gewoonte in excentrieke personages, abstracte monologen en geschifte dialogen, een beeldtaal om duimen en vingers bij af te likken en een nooit voorspelbare mix tussen droge humor, opgewonden slapstick en explosieve gewelduitbarstingen. Door alles te plaatsen in zes westerndecors laat ‘The Ballad Of Buster Scruggs’ zich meteen ook bekijken als een expressieve gedachtenstroom over het historisch verleden van Amerika als natie en ook wel als een met passionele liefde ingeblikt eerbetoon aan het westerngenre, waar de Coens gezien hun eerdere adaptatie van ‘True Grit’ wel degelijk ettelijke sixshooters sympatie voor tonen.