Zoeken

Roman J. Israel, Esq.

  • Cinevision.be/nl quoteert Roman J. Israel, Esq. met een 3/5
  • Regisseur: Dan Gilroy
  • Cast: Denzel Washington, Colin Farrell, Carmen Ejogo, Amanda Warren
  • Genre: Drama
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum DVD: 23-05-2018
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Roman J. Israel, Esq."

Net als in zijn regiedebuut ‘Nightcrawler’ breekt scenarist-regisseur Dan Gilroy hier een lans voor een bezeten man met een missie. Zij het zonder dezelfde extremen op te zoeken. Ditmaal geen Jake Gyllenhaal die een lichamelijke metamorfose onderging om een nieuwsjager die over lijken gaat te portretteren, maar wel Denzel Washington die aan een paar prosthetische kunstgrepen genoeg heeft om in de huid van titelpersonage ‘Roman J. Israel, Esq.’ te kruipen. De meest onsexy filmtitel sinds ‘Michael Clayton’ trouwens. Dat die film geregisseerd is door Dans broer Tony is al dan niet of wel toevallig.

Washington is hoe dan ook in fijne vorm en etaleert een bezetenheid die hier nog beter tot zijn recht komt dan in zijn meer commerciële rollen. Roman J. Israel is een ietwat autistische advocaat die alle wetboeken heeft gememoriseerd, heilig gelooft in rechtvaardigheid en een paper voorbereidt over de hervorming van de rechtspraak. Omwille van zijn ietwat vreemde gedragingen heeft Roman nog maar zelden zelf een zaak in de rechtszaal verdedigd. Daar dreigt verandering in te komen als zijn baas/partner door een hartaanval in een coma raakt. Door die tegenslag ziet het tweemanskantoor zich genoodzaakt te sluiten.

Tot wanneer een gehaaide Colin Farrell op de proppen komt die het kantoor wil binnenrijven in zijn mega-advocatenkantoor. Hij biedt Roman een baan aan, die hij met tegenzin aanvaardt omdat hij anders zonder inkomen valt. Wanneer de verdediging van een jeugdige moordverdachte leidt tot de dood van de beschuldigde, gaat Israel voor een keer over de schreef door in ruil voor honderdduizend dollar de verblijfplaats van de echte dader te verklappen. Een daad die hem met een moreel dilemma opzadelt en de grens tussen ‘goed’ en ‘kwaad’ aanzienlijk doet vervagen.

Gilroy maakt het de kijker niet gemakkelijk: waarschijnlijk ook de reden dat deze prent vrij geruisloos uit de zalen verdween en buiten Amerika slechts met mondjesmaat werd uitgebracht, de aanwezigheid van Washington ten spijt. Het verhaal verliest zich meer dan eens in legalese waardoor Washingtons vertolking voor velen de enige reden zal zijn om bij de les te blijven. Al ga je zo wel voorbij aan de filmtechnische standvastigheid die Gilroy etaleert.

Bij de première op het festival van Toronto in 2017 duurde ‘Roman J. Israel, Esq.’ 136 minuten: Gilroy besloot om naderhand nog een kwartier te verwijderen en hier en daar een structurele aanpassing te doen vooraleer de film officieel in roulatie kwam. Veel van die verwijderde scènes staan als extra op deze thuisbioscoopuitgave.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray