Zoeken

The ABC Murders

  • Cinevision.be/nl quoteert The ABC Murders met een 3/5
  • Regisseur: Alex Gabassi
  • Cast: John Malkovich, Rupert Grint, Andrew Buchan, Eamon Farren
  • Genre: Thriller
  • Duur: 166 minuten
  • Releasedatum DVD: tba
  • Distributeur DVD: tba
Bekijk de cover van de film "The ABC Murders"

Met haar adaptatie van ‘The ABC Murders’ voegt scenariste Sarah Phelps opnieuw een opvallende Agatha Christie-adaptatie toe aan haar cv. Een cv waarop ook nog scripts prijken voor de BBC-kijkcijfertopper ‘EastEnders’ waarvoor ze 94 afleveringen bij elkaar pende. Daarna toonde Phelps aan dat ze een neus had voor literaire klassiekers. Zo schreef ze onder meer scenario’s voor minireeksen gebaseerd op de ronkende Charles Dickens-titels ‘Oliver Twist’ en ‘Great Expectations’. Maar het was pas toen ze zich op vraag van de BBC op het werk van de queen of crime stortte dat ze haar meest succesvolle niche vond.

In 2015 adapteerde ze ‘And Then There Were None’ als driedelige miniserie. Een jaar later volgde’ ‘The Witness For The Prosecution’, in 2017 zag ‘Ordeal By Innocence’ het levenslicht en dit jaar mocht ze in ‘The ABC Murders’ voor de eerste keer Hercule Poirot opvoeren. De manier waarop de Belgische superspeurneus wordt neergezet werd echter niet door alle fans gesmaakt. Niet alleen gooit John Malkovich de snor en het accent van Poirot overboord, de überdetective krijgt ook een genesisverhaal mee dat nogal afwijkt van Christies proza. En ook deze keuze werd niet door alle fans gesmaakt.

Phelps keuzes zorgen in elk geval voor een extra cachet in deze adaptatie van Christies uit 1936 stammende seriemoordenaarsroman. En het is lang niet de enige contemporaine toets: Phelps legt ook een link naar de politieke toestand anno 2018. Wie parallellen wil zien en trekken tussen de opkomst van het Britse fascisme in het jaar 1933 en de Brexit-malaise hoeft niet ver te zoeken. Zo wordt Poirot een paar keer daadwerkelijk omschreven als ‘immigrant’. Het lef. 

Plotgewijs blijven Phelps en regisseur Alex Gabassi vrij trouw aan Christies oorspronkelijke intrige. Poirot wordt per brief uitgedaagd door een moordenaar om een steeds vooraf aangekondigde moord te voorkomen. Zowel de naam van het slachtoffer als de plaats van de misdaad volgen het alfabet. Het eerste slachtoffer is Alice Asher uit Andover, het tweede Betty Bernard uit Bexhill. Gewapend met maar een paar aanwijzingen moet Poirot voorkomen dat het aantal slachtoffers oploopt. Hier en daar is een kleine plotwijziging aangebracht, maar aan de identiteit en het motief van de dader is niet getornd.

Het grootste verschil met het boek is dat de nadruk hier niet zozeer op de werking van Poirots grijze cellen ligt, maar eerder op de clevere constructie van de plot. Wat het voor Phelps gemakkelijker maakt om de intrige wat te herkneden zonder alle details uit het boek te moeten bewaren. ‘The ABC Murders’ mag voor sommigen dan wel heiligschennis zijn, op het vlak van ingenieuze plotscharnieren houdt deze interessante miniserie de spanningsboog strak gespannen. En zo hoort het ook.

Over heiligschennis gesproken: Christies boek werd in 1966 al eens verfilmd als ‘The Alphabet Murders’, een halve spoof die door Frank Tashlin werd geregisseerd, en Tony Randall in de huid van Poirot liet kruipen. De meest getrouwe versie van het boek is de uit 1992 stammende aflevering uit de televisiereeks Poirot. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray