Zoeken

The Favourite

  • Cinevision.be/nl quoteert The Favourite met een 4/5
  • Regisseur: Yorgos Lanthimos
  • Cast: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Nicholas Houltner
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum: 09-01-2019
  • Distributeur: 20th Century Fox
Bekijk de cover van de film "The Favourite"

Het Griekse wonderkind Yorgos Lanthimos heeft zowaar een toegankelijke film afgeleverd. Al blijft ‘toegankelijk’ natuurlijk een rekbaar begrip van een cineast die dusver hoofdzakelijk vaak ondoorgrondelijke mindfucks afleverde. Zowel in zijn thuisland (‘Dogtooth’) als in Hollywood (‘The Lobster’, ‘The Killing Of A Sacred Deer’). Dat A-sterren als Colin Farrell en Nicole Kidman staan te popelen om met hem samen te werken, zegt veel over zijn aantrekkingskracht. ‘The Favourite’ is de eerste film waarvoor Lanthimos niet zelf het scenario schreef. Misschien is dat de reden dat narratief alles ditmaal gemakkelijker oogt?

Kijken naar ‘The Favourite’ zonder aan ‘Dangerous Liaisons’ te denken is welhaast niet mogelijk. En wie bij de zwart-witpinken is herkent vast en zeker ook een scheut ‘All About Eve’. Het scenario mengt op een slimme manier fictie met non-fictie. Het canvas waarop Lanthimos zich begeeft is historisch alvast stevig onderbouwd. In het Engeland van de vroege jaren 1700 zwaaide koningin Anne de scepter. Onder haar bewind verenigden Schotland en Engeland zich als Groot-Brittannië en werd er ook een stevig oorlogsrobbertje uitgevochten tegen de Fransen. Anne was nogal heetgebakerd, labiel en eigengereid zo blijkt. Of ze in het echt ook zo zot was dan als ze hier door Olivia Colman wordt geportretteerd is alvast een interessante vraag.

De focus in ‘The Favourite’ ligt op de relatie tussen Anne, gravin Sarah Churchill (Rachel Weisz) en diens nicht Abigail Masham (Emma Stone). Churchill was de vertrouwenspersoon van de koningin: kwatongen of bij de pinken zijnde chroniqueurs beweren zelfs dat de gravin feitelijk meer macht had dan de vorstin. De van de adellijke ladder afgedonderde Abigail krijgt als kamermeisje een plaats aan het hof, en dat is een beslissing die de gravin zich al snel zal beklagen. Anne blijkt niet ongevoelig voor de charme van Abigail, en de relatie tussen beide vrouwen, tast Churchills eigen machtspositie aan. De twee vrouwen proberen elk op hun eigen achterbakse manier de koningin aan hun kant te krijgen.

‘The Favourite’ is een venijnige, vaak gitzwarte en vaak uitbundige komedie die tegelijkertijd een fijne historische voedingsbodem biedt. En Lanthimos filmt alles majestueus: de travellings in de historische huizen waar hij mocht filmen zijn watertandend mooi, en de visoogcameratechniek waar hij zich geregeld van bedient verhogen de ‘groter dan het leven’-teneur die hij twee uur lang etaleert. Barok oort het ook: klassieke componisten krijgen het gezelschap van experimentele componisten op een soundtrack die een hypnotiserende laag toevoegt aan de ook al hypnotiserende beelden.

En goed geacteerd wordt er ook: Colman zal heel wat acteerprijzen winnen met haar schermdoorklievende interpretatie, maar ook Weisz en Stone voelen zich zichtbaar op hun gemak in deze vileine machtsstrijd. Magistrale cinema die genoeg verrassingen biedt om er meerdere visies mee zoet te zijn.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray