Zoeken

Crooked House

  • Cinevision.be/nl quoteert Crooked House met een 3/5
  • Regisseur: Gilles Paquet-Brenner
  • Cast: Glenn Close, Max Irons, Stefanie Martini, Terence Stamp
  • Genre: Thriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-12-2018
  • Distributeur DVD: Three Lines Pictures
Bekijk de cover van de film "Crooked House"

Agatha Christie noemde zelf haar in 1949 verschenen roman ‘Crooked House’ een van haar twee favorieten uit haar oeuvre. ‘Ordeal By Innocence’ was de andere. In die optiek is het raar dat ‘Crooked House’ niet vroeger werd verfilmd. Een luisterspel voor BBC Radio uit 2008 is de eerste adaptatie van het boek, deze film is de tweede. Al kon de film er iets vroeger zijn geweest: in 2011 lag het project op de regietafel van Neil LaBute, en die kon rekenen op een imposante cast met namen als Gemma Arterton, Matthew Goode, Gabriel Byrne en Julie Andrews. Het project bleef echter in het vriesvak en kwam er uiteindelijk afgeslankt uit. LaBute had plaatsgemaakt voor Gilles Paquet-Brenner en de bekendste namen in de cast bleken uiteindelijk die van Glenn Close, Terence Stamp, Julian Sands, Gillian Anderson en Christina Hendricks.

Aan Christies verhaalstructuur is weinig veranderd: hier en daar verschoof een detail, maar de afwikkeling van de plot is grotendeels gelijk aan die in het boek. Het huis waarvan titelgewijs sprake is dat van de familie Leonides. De steenrijke Griekse patriarch legt er het loodje wanneer de insuline waarmee hij ingespoten werd vervangen bleek door een giftig substituut. Privédetective Charles Hayward (Max Irons) wordt ingehuurd door Leonides’ kleindochter Sophie (Stefanie Martini) om de moord op te lossen. Sophie had een aantal jaar eerder een affaire met Hayward in Caïro, en de liefdesvlammen wakkeren terug op tijdens het onderzoek.

Dat de dader een bewoner is van het huis, is vrij duidelijk. Vraag is wie: Leonides’ voormalige schoonzus (de zus van zijn eerste echtgenote), zijn huidige weduwe, een van zijn twee zonen die met hun vrouw en kinderen bij hen inwonen, Sophie zelf …? Geen gebrek aan verdachten in deze zaak die - zoals wel meer bij Christie - draait rond rijkdom, macht, erfenissen, haat, nijd, wraak en gefnuikte ambities.

Het ontrafelen van de plot is op zich genoeg om twee uur met gusto door de wandelgangen van ‘Crooked House’ te dwalen: dat Christies verhalen de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan wordt hier nogmaals bewezen. Filmtechnisch valt er minder animo te beleven: de regie van Gilles Paquet-Brenner vonkt slechts matig, en dat valt vooral op tijdens de momenten waarop revelaties of aha-momenten het echte verschil zouden moeten maken. Het production design is dan wel weer geëlaboreerd genoeg om de kuiperijen in het huis een geslaagde dimensie mee te geven. Het grootste deel van de leut wordt geleverd door Glenn Close als harde tante die met een dubbelloops jacht maakt op mollen, maar af en toe ook hulsttakken gebruikt ‘omdat het de beesten doet bloeden als oude adel’. Santé. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray