Zoeken

Unsane

  • Cinevision.be/nl quoteert Unsane met een 3/5
  • Regisseur: Steven Soderbergh
  • Cast: Claire Foy, Joshua Leonard, Juno Temple, Amy Irving
  • Genre: Thriller
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-10-2018
  • Distributeur DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Unsane"

Niet voor een gat te vangen en van alle markten thuis … als dat Steven Soderbergh niet is. In hart en nieren is hij een onafhankelijk filmer, maar dat weerhield er hem niet van om met grote Hollywoodsterren samen te werken voor bigbudgetfilms. Wat er voor zorgt dat mensen als George Clooney, Matt Damon en Julia Roberts onder zijn speeddialknop zitten.

Soderbergh verraste vriend en vijand door in 2013 zijn pensioen aan te kondigen na het fijne 'Side Effects', maar het bloed blijft gelukkig kruipen waar het niet gaan kan. Hij keerde in 2017 mooi terug met de overvalkomedie 'Logan Lucky' en is sindsdien continu aan het werk geweest. Zijn renaissance leverde achtereenvolgens 'Unsane', 'High Flying Bird' en de nakende Panamapapierenfilm 'The Laundromat' op.

Een constante in Soderberghs oeuvre is filmische vernieuwing. Zonder veel foefjes toch experimenteren, zowat. 'Unsane' nam Soderbergh volledig op met een iPhone7. Opvolger 'High Flying Bird' werd dan weer gecapteerd met een iPhone8. Goedkoop is het wel: 'Unsane' had een budget van nauwelijks 1,5 miljoen. Weinig geld voor wat een interessante bare bones psychologische thriller annex horrorprent is.  

Claire Foy kruipt intens in de huid van Sawyer Valentini, een verzekeringsbediende die een trauma opliep na een nogal intense confrontatie met een stalker. Ze probeert haar leven terug op te bouwen, en stapt daarvoor op een niet zo goede dag een psychiatrisch centrum of Behavior Center binnen. Gewoon omdat ze haar verhaal aan een luisterend oor kwijt wil. Eens ze een paar administratieve formaliteiten heeft afgehandeld, blijkt plots dat Sawyer op zijn minst 24 uur onder observatie moet blijven. Niet naar de zin van Sawyer die hervalt in haar ietwat psychopatische aard én er bovendien van overtuigd geraakt dat haar stalker deel uitmaakt van de verpleegequipe in het centrum. Is dat ook zo, of ziet ze spoken? Dat is de hamvraag in een huis clos dat zijn scripteieren in meer dan één mand legt.
 
Naast de stalkerintrige draait 'Unsane' immers ook rond gedwongen opnames in door privemaatschappijen gestuurde gezondheidsinstellingen: waar je niet zozeer opgenomen wordt omdat je hulp nodig hebt, maar eerder omdat je een verzekering hebt die met geld over de brug komt. Beide verhalen worden netjes afgerond, maar vormen zelden een geheel. Wat ietwat weegt op de spanningsboog. 

Los daarvan toont 'Unsane' de experimentele gedrevenheid van een jonge snaak, gekoppeld aan het volwassen metier van een doorwinterd filmer. Een interessante combinatie die een interessante film oplevert. Zeker omdat Foy de juiste gedrevenheid aan de dag legt om Soderberghs experiment geadrenalineerd te aligneren.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray