Zoeken

Entre Les Murs

  • Cinevision.be/nl quoteert Entre Les Murs met een 4/5
  • Regisseur: Laurent Cantet
  • Cast: François Bégaudeau, Rachel Régulier, Nassim Amrabt
  • Genre: Drama
  • Duur: 128 minuten
  • Releasedatum: 01-10-2008
  • DVD: 29-04-2009
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Entre Les Murs"

Meer dan twintig jaar was het intussen geleden dat het Filmfestival van Cannes de prestigieuze hoofdprijs - de Gouden Palm - nog eens aan een productie uit eigen land kon toekennen. Met ‘Entre Les Murs’ schoten ze opnieuw raak. Verantwoordelijk voor deze aangrijpende tranche de vie die inzoomt op de huidige multiculti-samenleving is Laurent Cantet, bekend van ‘L’Emploi Du Temps’ en ‘Ressources Humanes’.

Voor ‘Entre Les Murs’ baseerde hij zich op de gelijknamige roman van François Bégaudeau, een Franse schrijver-journalist die zijn ervaringen als leraar in een Parijse middelbare school bundelde tot een prijswinnende bestseller, waarin hij vragen stelt over de rol van het onderwijsapparaat in een veranderende maatschappij en de grens tussen streven naar gelijkheid en het trachten naleven en respecteren van normen, wetten en waarden. De wet die Bégaudeau - en ook Cantet - echter het meest interesseert, is die van het woord. Taal als middel om te communiceren, discussiëren, redeneren, maar evengoed affronteren. De muren waartussen Cantet zijn camera’s positioneert, situeren zich in het 20ste arrondissement in de Franse hoofdstad. Hij zoomt in op één klas, en op de leraar en klastitularis die hen bezielt, provoceert en intellectueel uitdaagt, een rol waarin Bégaudeau zichzelf speelt. Zijn lessen Frans gaan slechts af en toe over de subjonctif of andere vervoegvormen (“Wie spreekt er in hemelsnaam zo? Wie gebruikt dat in het echte leven?”, bevraagt één van z’n mondige pupillen zich luidop). Veeleer zoekt Bégaudeau de polemische twist op, hij wil weten wat er speelt in het hoofd van zijn jonge studenten, wier gepantserde mondigheid soms resulteert in vertwijfeling. De raciale spanningen, de woordenwisselingen en de genadeloosheid van de huidige samenleving vormen een spiegel van het leven buiten de school.

Net zoals de man achter de lessenaar plukte Cantet ook zijn jonge acteurs van de schoolbanken. Die kregen slechts richtlijnen mee; het gros van de dialogen is gebaseerd op improvisatie om het gevoel van realisme te vergroten. Hij filmde met drie camera’s die tegelijkertijd draaiden en alles registreerden wat er zich in het klaslokaal afspeelde. Dat liet hem niet alleen zijn treffende selectie van de mooiste en spontaanste scènes toe, maar ook het kordate ritme dat ‘Entre Les Murs’ ruim twee uur voortstuwt. Het leven binnen die muren - de hele film speelt zich af in het klaslokaal of leraarsruimtes - verschilt niet veel van dat erbuiten. Cantet observeert, maar is geen scherprechter, en vraagt dat ook nergens van de kijker. Wel toont hij hen de actuele status van de maatschappij, die altijd in beweging is en elke nieuwe generatie tot nieuwe uitdagingen dwingt.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray