Zoeken

Upgrade

  • Cinevision.be/nl quoteert Upgrade met een 3/5
  • Regisseur: Leigh Whannell
  • Cast: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson, Melanie Vallejo
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-03-2019
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Upgrade"
Acteur/scenarist/regisseur Leigh Whannell is niet de man van grote filosofische gebaren. Zijn vingerwijzing naar de gevaren van technologische snufjes zoals zelfrijdende auto’s, wapens die met het menselijk lichaam zijn vervlochten en domoticatierlantijntjes mikt in de eerste plaats op liefhebbers van pulpcinema en niet op zijlijnintellectuelen die graag zes moeilijke woorden per zin gebruiken en die - als het even kan - hun gedachtestreepjes interpunctie-gewijs afwisselen met puntkomma’s. En een fotoboek van David Cronenberg tussen de wc-rollen hebben liggen. 

Bij Whannell moet alles in de eerste plaats vlot vooruit gaan, en na zijn bijdrage aan de ‘Saw’- en ‘Insidious’-franchises vond hij producent Jason Blum bereid om te investeren in een sf-thriller waarin elke vorm van intelligente oprisping werd begraven onder kunst- en vliegwerk zoals schietpartijen en autoachtervolgingen. De spoeling blijkt echter te dun om van anderhalfuur lang op het scherpst van de borrelnootjes te zitten; al krijg je op de beste momenten geinige pulp zoals Michael Chrichton die in de jaren tachtig afleverde met ‘Runaway’ en ‘Looker’. 

Logan Marshall-Green - die hier trouwens als twee druppels water op Tom Hardy lijkt - gaat in Upgrade Death Wish-gewijs op zoek naar wraak wanneer vier criminelen zijn vrouw vermoorden en hem verlamd achterlaten bij een overval. Willekeurig geweld was het niet: zowel de moord als de verlamming blijken met voorbedachte rade te zijn uitgevoerd. En Green kan zelfs zonder rolstoel met de hulp van al zijn ledematen op zoek naar de daders wanneer een digitaal meesterbrein een chip in zijn lichaam inplant. Die chip stuurt niet alleen Greens lichaamsfuncties, hij kan ook met hem converseren. Artificiële intelligentie die niet zonder gevaren is, zo blijkt. 

Waarom de spoeling te dun is? Het helpt alvast niet dat de slechteriken grotendeels oninteressante stereotiepe karikaturen zijn. En dat geldt eigenlijk ook wat voor de rest van de nevenpersonages. Zo hangt ook de plot met de politie-inspectrice die Green op de hielen zit met nogal wat haken en ogen aan elkaar. ‘Upgrade’ finisht daardoor als een onevenwichtige joy ride die een deel van zijn potentieel onbenut laat: dat hij niet voor het grote emotionele gebaar gaat is niet erg. ’t Is alleen jammer dat de adrenaline-emoties iets te weinig peper en zout in het gat hebben.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray