Zoeken

The Highwaymen

  • Cinevision.be/nl quoteert The Highwaymen met een 3/5
  • Regisseur: John Lee Hancock
  • Cast: Kevin Costner, Woody Harrelson, Kathy Bates, John Carroll Lynch
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum: 29-03-2019
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "The Highwaymen"
Zonder een remake te zijn van Arthur Penns 1967-klassieker ‘Bonnie & Clyde’ toch het verhaal van notoire jeugdige gangsters Bonnie Parker en Clyde Barrow nog eens opnieuw vertellen: dat is wat John Lee Hancock ('Saving Mr. Banks', 'The Founder') met verve doet in ‘The Highwaymen’. Hierin zijn Bonnie & Clyde meer schaduwfiguranten dan hoofdpersonages, waardoor de mythevorming een extra stroomstoot krijgt. 

De karakters waar alles om draait zijn Frank Hamer en Benjamin Gault, twee voormalige Texas Rangers die door de gouverneur van Texas officieel de taak krijgen om de notoire gangsters te elimineren. Lijkt een beetje cru voor een koppel twintigers, maar het feit dat die twintigers en hun bende medeplichtigen tijdens hun overvallen al ettelijke politieagenten hadden neergeschoten, maakten hen opgejaagd wild. Ironisch genoeg was het gangsterkoppel geliefd bij de grotendeels arme bevolking tijdens de depressiejaren in de jaren dertig. De twee werden zelfs omarmd als echte supersterren, ook al omdat de media hun beeld sensationeel bijkleurde. 

Begin 1934 werd de jacht op Bonnie en Clyde opgedreven: de twee pleegden toen al twee jaar overvallen in verschillende Amerikaanse midweststaten. Hamer en Gault beten zich twee maanden lang vast in hun doen en laten, en kregen daarbij concurrentie van het FBI dat ook zijn zinnen op het duo had gezet en door de gouverneur werd aangemaand om de twee Rangers indien mogelijk buitenspel te zetten daar ze geen sympathie voelde voor de in haar ogen antieke Rangers. Uiteindelijk waren het toch Hamer en Gault die aan het hoofd van een posse het gangsterkoppel genadeloos neermaaiden op 23 mei 1934. 

Scenarist John Fusco probeerde al een hele tijd om het verhaal van Bonnie en Clyde te vertellen vanuit het oogpunt van Frank Hamer. Tijdens de research raakte hij zelfs bevriend met de zoon van de in 1955 overleden Hamer. Fusco’s detailhonger zorgt voor een interessante insteek: zijn script is veel meer dan een geromantiseerde levensschijf uit het leven van zijn hoofdpersonage. Hij besteedt ook aandacht aan het leven in de midwest tijdens de depressie, en mixt alles met politieke kuiperijen en de sterrenstatus van ‘de jeugdige antihelden’. Een mooie scriptbalans die door Hancock traag maar trefzeker in beeld wordt gebracht. De uiteindelijke hinderlaag op en dood van Parker en Barrow werd zelfs gefilmd op de weg waar de schietpartij echt heeft plaatsgevonden. 

Ook Kevin Costner en Woody Harrelson maken zich de materie mooi eigen en slagen erin om zowel hun jachtinstinct als afkeer voor hun eigen daden begeesterend in beeld te brengen. Fusco probeerde lange tijd om zijn script gefinancierd te zien bij Universal, en toen het daar na lang dralen uiteindelijk in het vriesvak belandde werd het begin 2018 opgepikt door Netflix. Een mooie acquisitie, heet zoiets – al is dit een film die eigenlijk het best tot zijn recht komt op het grote scherm. Zoveel zoveel andere Netflixfilms, eigenlijk. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray