Zoeken

Rocketman

  • Cinevision.be/nl quoteert Rocketman met een 3/5
  • Regisseur: Dexter Fletcher
  • Cast: Taron Eggerton, Richard Madden, Jamie Bell, Bryce Dallas Howard
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 29-05-2019
  • Distributeur: UPI
Bekijk de cover van de film "Rocketman"

Nadat ‘Bohemian Rhapsody’ door de pers nogal stiefmoederlijk was behandeld, zien we nu bij ‘Rocketman’ de omgekeerde beweging. Los van de wereldwijde appreciatie van de fans kreeg de Queen-biopic de journalistieke wind van voren omdat de film te voorspelbaar was, te plat en bovenal te braaf. Een eerdere poging om het leven van Freddie Mercury liep spaak omdat de producers en overblijvende Queen-leden geen heil zagen in een penetrerende kijk op Mercury wilde homoseksuele leven. Had dat dan gemoeten? Neen, zegt de tegenwindstem in ons. ‘Bohemian Rhapsody’ werd door het publiek terecht naar waarde geschat en door het gros van de critici onterecht negatief behandeld.

‘Rocketman’ krijgt wel lof. Omdat de biopic over het leven van Elton John de homoacrobatieën minder wegcijfert en omdat de rechtlijnige verhaalstructuur wordt gecounterd door af en toe uit te pakken met een scène die eerder fantasy musical dan biopic is. Verdedigbare keuzes daar niet van, maar ze katapulteren ‘Rocketman’ daardoor niet echt boven ‘Bohemian Rhapsody’. Het kan aan ons liggen, maar Freddie Mercury’s kortstondig getoonde odyssee in de lerenjekkerhomobar hoeft qua impact niet onder te doen voor de schaduwcontouren van een bloot gat in Elton Johns bed.

Leuk is vooral dat Dexter Fletcher zowel ‘Bohemian Rhapsody’ als ‘Rocketman’ heeft geregisseerd. Of althans … bijna. Bij de Queen-film stond hij enkel maar de laatste weken op de set om het ontslag van oorspronkelijk regisseur Bryan Singer op te vangen. Aan zijn muzikaal proefstuk is hij trouwens niet toe met dit tweeluik: in 2013 regisseerde hij al ‘Sunshine On Leith’, een musical opgebouwd rond het oeuvre van de Schotse tweelingbroers The Proclaimers. 

Elton John werkte actief mee aan de productie van ‘Rocketman’. Hij keurde het scenario en de acteurs goed, en fungeerde eigenlijk zowat als adviseur over zijn eigen leven. Het scenario liet hij schrijven door Lee Hall, met wie hij al samenwerkte aan het draaiboek voor de musicalversie van ‘Billy Elliott’. Het gros van ‘Rocketman’ is een traditionele biografische prent, gegoten in een flashbackstructuur. In de fictieve raamvertelling zien we hoe John zijn door drugs, drank en andere excessen getekende leven – inclusief zware rehabjaren – uit de doeken doet. Daarin komen zowel zijn jeugd, succesjaren, inzinkingen en comeback aan bod. Tot aan begin jaren tachtig: wie hoopte op een flard ‘Nikita’ of ‘The Lion King’ is eraan voor de moeite. Net als bij ‘Bohemian Rhapsody’ valt vooral de keurige setreconstructie op. Zo gedetailleerd minutieus als het nabouwen van het ‘Live Aid’-podium wordt het niet, maar ook hier rocken de vele seventiesklassiekers in somptueus nagebouwde rocktempels.

Al is de echte drijvende kracht van ‘Rocketman’ misschien wel Taron Egerton. Net als in ‘Kingsman’ en het eveneens door Dexter Fletcher geregisseerde ‘Eddie The Eagle’ bewijst de acteur dat hij heel geïnspireerd uit de hoek kan komen en moeiteloos een film kan dragen. We mogen eigenlijk al blij zijn dat eerdere pogingen om het leven van Elton John op het scherm te krijgen averij opliepen. Zo gaf John aanvankelijk zelf de voorkeur aan Justin Timberlake om hem te vertolken. In een nog later stadium was de rol even voorbehouden voor Tom Hardy. Al kunnen wij ons toch niet van de indruk ontdoen dat Egerton dé man op de juiste plaats is om van ‘Rocketman’ het vibrante spektakel te maken dat het uiteindelijk is geworden.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray