Zoeken

The Lion King

  • Cinevision.be/nl quoteert The Lion King met een 3/5
  • Regisseur: Jon Favreau
  • Cast: Donald Glover, Chiwetel Ejiofor, Beyoncé Knowles-Carter, Seth Rogen
  • Genre: Animatie
  • Duur: 118 minuten
  • Releasedatum: 17-07-2019
  • Distributeur: Walt Disney Studios
Bekijk de cover van de film "The Lion King"

Mooie dagen waren het voor Disney- en animatieliefhebbers in de eerste helft van de jaren negentig van de vorige eeuw – man, wat klinkt dat veraf. De Disney Renaissance-triptiek (‘Beauty And The Beast’, ‘Aladdin’ en ‘The Lion King’) zette het huis van de muis met een klap terug op de kaart en handgetekende animatie was op slag opnieuw razendpopulair en profitabel. Nu Disney ontdekt heeft dat ze ook massa’s geld kunnen scheppen door die animatieklassiekers in de live action mixer te gooien, hoeft het niet te verwonderen dat die drie klassieke titels hun make-over al hebben gekregen. Door de afwezigheid van mensen in de narratie van ‘The Lion King’ is dit de eerste van die make-overs die er eigenlijk volledig geanimeerd uitziet. Alhoewel die animatie heel dicht aanleunt bij fotorealisme. Als de dieren niet spreken terwijl ze gewoon door hun ook al met de computer gerealiseerde leefwereld kuieren, heb je meermaals het gevoel naar een echte natuurdocumentaire te kijken.

Visueel knap is dit zeker. Een meer snoezig geanimeerde leeuwenwelp zal je nog niet eerder op het witte doek gezien hebben. Simba for president, als het ware. En toch … toch ontbreekt de kirrende magie van het origineel uit 1994. Alsof het technisch vernuft een loodzwaar deken uitstrooit over de Shakespeariaanse intrige. Veel heeft natuurlijk ook te maken met de zogenaamde ‘tweede terugkeer naar de bron.’ Wie het origineel zag, ziet een kopie die voor 95% identiek is aan het origineel. Camerastandpunten inclusief. Wat er voor zorgt dat het kijkplezier toch een serieuze knauw krijgt. Je kijkt je ogen wel uit naar de schoonheid van de plaatjes, tegelijkertijd is de plotontplooiing voor het grootste deel van elke verrassing gespeend.

Niet dat dit nostalgiekloppers zal tegenhouden om zich aan een reboot van hun jeugdherinneringen te wagen. Wie ‘The Lion King’ anno 1994 in de zaal zag onder de vleugels van ma en pa kan dat nu volledig op eigen benen doen in het gezelschap van gelijkgestemde generatiegenoten. En wie het origineel niet zag, zal ook wel overstag gaan voor het fotorealisme dat al heel wat natuurlijker oogt dan de ook door Jon Favreau geregisseerde update van ‘The Jungle Book’ van een paar jaar terug.

‘Nen schonen film’ dus, deze leeuwenkoning. Tegenspreken gaan we dat niet doen. Maar wel wat nuanceren. Door het origineel - op een paar nieuwe liedjes na - klakkeloos te volgen is dit ook een luie film. Bovendien bestaat het gevaar dat deze reboot het origineel wat in de vergeethoek dreigt te duwen. En dat zou helemaal onverdiend zijn. Net omdat wat hier al een beetje belegen is, toen nog helemaal fris was. Wel volledig geslaagd: Timon en Pumbaa die als op losgeslagen sidekicks met elke scène waarin ze verschijnen aan de haal gaan. Heel wat van hun grappen en grollen kregen trouwens wel een update. Hakuna Matata 2.0 met andere woorden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray