Zoeken

Untouchable

  • Cinevision.be/nl quoteert Untouchable met een 2/5
  • Regisseur: Ursula Macfarlane
  • Cast: Harvey Keitel, Rosanna Arquette, Paz De La Huerta, Erika Rosenbaum
  • Genre: Documentaire
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum: 19-06-2019
  • Distributeur: Paradiso Films
Bekijk de cover van de film "Untouchable"

In de jaren negentig was Miramax - eerst op eigen kracht, daarna onder de vleugels van Disney - de meest succesvolle onafhankelijke distributeur van Hollywoodfilms. De broers Bob en Harvey Weinstein werkten met sterren die daarvoor enkel maar op de loonlijst van grote A-studio’s stonden, en bedienden zich van een propagandamachine die ervoor zorgde dat er steevast Miramaxfilms werden geëerd tijdens de Oscarfeestjes.

Harvey bleek echter geen aimabel persoon - om het zacht uit te drukken. Hij was een egotrippende bullebak eerste klas met een welhaast onverzadigbare seksuele honger. Het is die laatste appetijt die hem uiteindelijk de das omdeed. Dat Harvey ontelbaar veel vrouwen dwong om seks te hebben met hem - onder meer in ruil voor een ‘mooie carrière’ in Hollywood - was al jaren bekend, zij het misschien niet tot in de kleinste details. De bom barstte definitief toen in 2017 diverse slachtoffers het zwijgen doorbraken en gezamenlijk naar voor traden. Meteen ook het begin van de #MeToo-beweging, waarin slachtoffers van seksueel (machts)misbruik massaal aan de alarmbel gingen hangen. De plejade aan klachten en als het zwaard van Damocles dichterbij komende rechtszaken zorgde ervoor dat Weinstein uit het bestuur van zijn eigen bedrijf werd geflikkerd en dat The Weinstein Company - de opvolger van Miramax - midden 2018 definitief de deuren moest sluiten.

Regisseuse Ursula Macfarlane toont inkijk in de weinig appetijtelijke psyche van Weinstein aan de hand van interviews met vrouwen die hij seksueel probeerde te molesteren, voormalige met een schuldgevoel achterblijvende Miramaxmedewerkers en journalisten die zacht en onzacht in aanraking kwamen met Weinsteins machtsspelletjes. Wel jammer dat Macfarlane niet echt diep ingaat op de echte spagaat - waarom reageerde niemand in Hollywood als dit toch algemeen bekend was? Dit is duidelijk de afrekening met een man, niet met een volledig instituut waar casting couches al gemeengoed waren lang voordat er van Harvey Weinstein sprake was.

Ook wat meer achtergrondduiding kon geen kwaad: waarom gingen de wegen van Disney en Miramax uit elkaar bijvoorbeeld? En Macfarlanes keuze om tussenliggende delen te visualiseren met gestileerde stadsgezichten of 'Shining'-achtige travellings door hotelgangen voegt op zich ook weinig toe. Detailkritiek die niet kan verhullen dat deze 'Untouchable' intrigerend kijkspul is, laat daar geen twijfel over bestaan. Al is het geen docu die de onderste steen meticuleus omdraait, eerder een die de meest zichtbare bovenste met een harde trap van de berg keilt. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray