Zoeken

Epic Movie

  • Cinevision.be/nl quoteert Epic Movie met een 1/5
  • Regisseurs: Jason Friedberg, Aaron Seltzer
  • Cast: Kal Penn, Adam Campbell, Jennifer Coolidge
  • Genre: Komedie
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum: 28-03-2007
  • DVD: 17-10-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Epic Movie"

Misschien zijn ze er zelfs nog vroeger mee begonnen - lolbroeken zijn van alle tijden - maar één van de eerste parodiepastiches die wij ons voor de geest kunnen halen is ‘The Kentucky Fried Movie’ uit eind jaren zeventig. Een sporadische leuke grap niet te nagesproken, was het veeleer een gênante vertoning, maar toch groeide de film onverwacht uit tot een cultklassieker in het komediegenre. Maar misschien is deze humorhit uit de Zucker en Abrahams-stal niet de beste referentie voor een jonger publiek, de doelgroep van deze met puist-, scheet- en seksgrappen volgestouwde ‘Epic Movie’. Recentere voorbeelden als ‘Scary Movie’ (en ettelijke vervolgen) en ‘Date Movie’ zijn amper uit ons geheugen gebannen of ‘Epic Movie’ steekt de kop op.

Nu, deze film kan je eigenlijk op twee manieren benaderen. Of je erkent z’n vunzigheid en ongegeneerde grappenmakerij en leeft in het besef dat misschien vijftig procent van het niet zo veeleisende filmpubliek anderhalf uur het verstand onder (!) nul kan zetten of je ervaart deze ergerlijke productie als een filmquiz. Jawel, een filmquiz. Net als allemaal die andere parodiefilms kunnen de makers ook nu weer niet genoeg films op de rooster leggen en dan is het aan de liefhebber om zoveel mogelijk verwijzingen te spotten. Een plot is nauwelijks waarneembaar, maar de films die er het hardst aan moeten geloven in ‘Epic Movie’ zijn ‘The Chronicles Of Narnia’, ‘Charlie And The Chocolate Factory’ en ‘Pirates Of The Caribbean’, maar ook ‘The Da Vinci Code’, ‘Snakes On A Plane’ (we bekennen, wél een grappige scène!) en zelfs niet eens zo’n blockbustergerichte productie als ‘Nacho Libre’ worden op de korrel genomen.

Het acteerwerk is zoals steeds schabouwelijk en na een halfuurtje toekijken - waar een sporadische glimlach nog tot de mogelijkheden behoort - is een gevoel van irritatie niet meer te onderdrukken. ‘Epic Movie’ is misschien niet de slechtste film die we dit jaar al gezien hebben - al dingt hij wel mee! - maar hij bewijst nu wel voor eens en altijd dat films met het woordje ‘movie’ in de titel in het leeuwendeel van de gevallen schroomloos te mijden zijn.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray