Zoeken

Urbanus De Vuilnisheld

  • Cinevision.be/nl quoteert Urbanus De Vuilnisheld met een 2/5
  • Regisseurs: Joost Van Den Bosch, Erik Verkerk
  • Cast: Urbanus, Ben Segers, Sven De Ridder, Frances Lefebure
  • Genre: Animatie
  • Duur: 72 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-06-2019
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Urbanus De Vuilnisheld"

In het najaar van 1982 werd de commerciële Vlaamse strip een stukje anarchistischer met de komst van de Urbanusstrips: bedacht door tekenaar Willy Linthout en vanaf nummer twee verder uitgewerkt in samenspraak met Urbanus zelf. De anti-Jommeke of anti-Kiekeboe bleek spoorslags razend populair en Urbanus bouwde gretig zijn territorium verder uit, met hemzelf als verbasterde mengeling tussen geile puber en schabouwelijke peuter die voor eeuwig en altijd in het eerste studiejaar zit in een Tollembeek dat de stereotiepe Vlaamse clichétypes een ranzige rand meegaf. Hierbij surfend op humorstoten die de jeugd ‘vetcool’ en de volwassenen ‘er een beetje over’ vinden.

Al zal er ongetwijfeld heel wat cross-over zijn geweest tussen de verschillende leeftijden gezien de lange looptijd van de strip. Ruim 37 jaar na het verschijnen van de eerste strip bleek de tijd zowaar rijp voor een animatiefilm die helemaal trouw blijft aan het universum van de strips - tot spijt van wie het benijdt, zoals dat heet.

De film de grond inboren of ophemelen om zijn technische merites heeft weinig zin: Urbanus is 'De Vuilnisheld' die hij moet zijn: een bewegende versie van de strip. Missie voor honderd procent geslaagd op dat vlak. Wie geen fan is van de strips zal het voor de rest waarschijnlijk niet over een geslaagde missie hebben: de plot en de grappen zijn puberaal infantiel, al is het wel duidelijk dat Urbanus zijn best doet om ook zijn andere fans van het eerste uur te verblijden met een paar nonsensicale oneliners die linea recta uit zijn comedy-shows lijken te komen. Daarnaast bouwt hij zowel op de beeld- als klankband een paar subtiele verwijzingen in naar zijn oeuvre.

Waarvoor dank, gezien de toch wel heel wisselvallige kwaliteit van de hoofdschotel die iedereen die zich een beetje Murtaugh voelt - too old for this shit dus - op zijn wenken bedient.     

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray