Zoeken

The Lighthouse

  • Cinevision.be/nl quoteert The Lighthouse met een 4/5
  • Regisseur: Robert Eggers
  • Cast: Willem Dafoe, Robert Pattinson
  • Genre: Thriller
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-07-2020
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Lighthouse"

‘The Lighthouse’ is een film die zich narratief voor honderd procent in het hoofd van de regisseur afspeelt. Als kijker moet je zelf maar beslissen hoe lang je het pad wil volgen - en welke zijwegen je wil inslaan. Duidelijke antwoorden zal je in elk geval nergens tegenkomen. Een mindfuckfilmpje dus, maar wel eentje die genoeg visuele kracht tegen het scherm kwakt om je twee uur lang bij je cinefiele lurven te grijpen. Je zal misschien wel in opperste nachtmerrieverbazing kijken naar de tableaus, en de robuuste kracht van deze zwart-witportrettering zorgt samen met de inkijk in de groeven in Willem Dafoes getoornde zeemanskop voor een delirische afdronk, op smaak gebracht met een demonisch afrodisiacum.

Ergens aan de kust van New England, eind negentiende eeuw. Het zilte nat brengt een ervaren vuurtorenwachter (Dafoe) samen met een onervaren assistent (Robert Pattinson). Zij zijn voor enkele maanden tot elkaar veroordeeld binnen de contouren van een gammele vuurtoren van waaruit zij schepen moeten waarschuwen voor de (te) woelige baren. De verstandhouding tussen beide mannen verloopt aanvankelijk stroef, maar de drank, eenzaamheid en isolatie zorgen toch voor een verstandhouding tussen de twee. Of toch iets wat erop lijkt. Maar niet alles is wat het lijkt in de vuurtoren. Beide heren schijnen een geheim met zich mee te dragen en spookbeelden en waanillusies kleuren al snel de dag en nacht. Of die beelden en illusies echt zijn en wie wat te verbergen heeft en waarom … dat zijn de hamvragen die regisseur Robert Eggers stelt in zijn barok spookverhaal.

Net als in zijn debuut ‘The Witch’ bijt hij zich overvloedig vast in sfeerschepping om zijn hersenspinsel aan de man en vrouw te brengen. En wat een spinsel is dit. De wondermooie zwart-witfotografie maakt van ‘The Lighthouse’ als het ware een tijdcapsulefilm waarin een schaduw meer zegt dan duizend kleuren. De kans dat ‘The Lighthouse’ in technikleur dezelfde impact zou hebben, is uiterst klein. Mooi ingeschat dus van Eggers. Die trouwens niet over een nacht ijs ging om zijn film zo waarheidsgetrouw mogelijk in te kleuren.

Aanvankelijk wou Eggers een onafgewerkt verhaal van Edgar Allan Poe verfilmen. Maar uiteindelijk bleef enkel de titel over, en werkte Robert samen met zijn broer Max een volledig nieuw scenario uit, deels gebaseerd op een gedocumenteerd incident uit 1801 waarbij twee vuurtorenwachters om het leven kwamen. Tijdens het schrijven verdiepte het broederpaar zich in klassieke maritieme literatuur om de dialogen en dialecten van Dafoe en Pattinson (beide op de top van hun acteerkunnen) zo realistisch mogelijk te laten klinken. De ene aye is duidelijk de andere niet. De lust voor het oog is bij ‘The Lighthouse’ ook wel degelijk voor het oor. De opnames waren trouwens hels: wind- en regenmachines hadden Eggers en zijn crew nauwelijks nodig. Bijna alle stormscènes werden opgenomen tijdens echte extreme weer-situaties. Wow en cool. En de vuurtoren waarin alles zich afspeelt werd speciaal voor de film gebouwd in Nova Scotia. Cool en wow.

Blijft natuurlijk het schier ondoordringbare karakter van de plot. Met lijken die tot leven komen, aangestrande zeemeerminnen en eenogige zeemeeuwen is Poe nooit veraf. Pasklare antwoorden krijg je hier niet. En misschien is dat wel goed ook … na twee uur de versplinterende stormwaanzin van Eggers te inhaleren zou het zelfs een beetje zonde zijn om veilig gerustgesteld dit universum te moeten verlaten. Of hoe het lijden van de twee protagonisten eigenlijk met recht en reden ook dat van het publiek is.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray