Zoeken

Marriage Story

  • Cinevision.be/nl quoteert Marriage Story met een 5/5
  • Regisseur: Noah Baumbach
  • Cast: Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Ray Liotta
  • Genre: Drama
  • Duur: 136 minuten
  • Releasedatum: 27-11-2019
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Marriage Story"

Een subtiel meesterwerk. Meer dan deze drie woorden zijn niet nodig om ‘Marriage Story’ te omschrijven. Regisseur-scenarist Noah Baumbach overtreft zichzelf met deze secure dissertatie van een scheiding. En toch is dit geen ‘Divorce Story’.

Baumbach haalde een groot deel van de inspiratie uit zijn eigen leven. Het gestrande huwelijk van Adam Driver en Scarlett Johansson is eigenlijk dat van hem en zijn voormalige partner Jennifer Jason Leigh. Leigh liet zich trouwens lovend uit over deze film: rancune was niet aan de orde van de dag. De gelijkenissen zijn groot: Driver is net als Baumbach een regisseur die in New York resideert, Leigh is net als Johansson een actrice die samenwerkte met haar echtgenoot. Baumbach stopt genoeg fictie in zijn aanpak om van ‘Marriage Story’ meer te maken dan een pure therapiefilm. De manier waarop hij de vaak hardvochtige aanpak van scheidingsadvocaten fileert is zowel dieptragisch als hoogkomisch.

Naast de fijnmazige regie en het superieure script verdienen ook de vertolkingen alle applaus. Vooral Driver en Johansson zijn evenwaardig schrijnend meesterlijk in het uitspelen van hun personages. Geen enkele valse noot, geen enkel sentimentele uitschuiver, geen enkele dichterlijke toegeving … dit is acteren op een niveau dat hoger is dan de hoogste torenhoge toren. Met als Babylonisch hoogtepunt een scheldscène die er zo boenk opzit dat je er niet moet schrikken als je jezelf naar adem voelt snakken en happen.

Baumbach gebruikte niet enkel zijn eigen ervaringen: hij haalde net zoals in het in 2005 uitgebrachte ‘The Squid And The Whale’ inspiratie uit de scheiding van zijn ouders en uit die van tal van bevriende koppels. Ook legde hij tijdens het schrijven van het script veelvuldig zijn oor te luisteren bij tal van advocaten en huwelijkstherapeuten. Research die loonde, gezien het vlijmscherpe karakter van deze uppercutfilm die zowel de traanklieren als lachrimpels beroert.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray