Zoeken

The Intruder

  • Cinevision.be/nl quoteert The Intruder met een 2/5
  • Regisseur: Deon Taylor
  • Cast: Dennis Quaid, Michael Ealy, Meaghan Good, Joseph Sikora
  • Genre: Thriller
  • Duur: 97 minuten
  • Releasedatum DVD: 30-10-2019
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Intruder"
Scenarist David Loughery had het script voor ‘The Intruder’ al een hele tijd in een schuif liggen. Hij had het er beter laten liggen. De meest voor de hand liggende conclusie na het zien van het voorspelbare en mak uitgewerkte eindresultaat dat maar om een reden weet te intrigeren: de psychovertolking van Dennis Quaid, die hiermee voor een van de schaarse keren in zijn carrière het pad van de all-American hero of de brave huisvader verlaat. Jammer dat hij dit niet in een betere film kon doen. 

Quaid is de trotse bezitter van een landhuis in de Napa Valley dat al drie generaties lang aan zijn familie toebehoort. Na de kankerdood van zijn vrouw wil hij het toch verkopen zodat hij bij zijn dochter in Florida kan gaan wonen. De gelukkige kopers: een van San Francisco afkomstig zijnd succesvol milennialkoppel (Michael Ealy en Meagan Good) dat de drukte van de stad wil ontlopen. Maar er zit meer dan een adder onder het gras en meer dan een kink in de kabel: Quaid wil immers geen afscheid nemen van zijn huis, loog over het lot van zijn vrouw en dochter en bijft de nieuwbakken eigenaars van zijn huis stalken. 

Het eerste opbouwend uur is intrigerend genoeg om tot aan de eindmeet nieuwsgierig te willen blijven. In de climax kiest regisseur Deon Taylor echter voor platgetreden horrorthrillerpaden en neemt de bittere realiteit dat ‘The Intruder’ weinig of niets toevoegt aan het huisinvasiegenre de bovenhand. Dubbel jammer voor Quaid die duidelijk wel zin had in een over de top psychorol, maar die nooit echt voluit kan gaan binnen de restricties van het weinig verrassend uitgewerkte script. Een beetje meer conceptueel risico was dus zeker wenselijk en nodig geweest om deze prent te laten resoneren. Want nu moet je wel al heel vergevingsgezind zijn om deze film als een geslaagde nagelbijter te willen of kunnen cata-logiseren. 

Al zal regisseur Deon Taylor het ongetwijfeld niet aan zijn hart hebben laten komen: hij regisseerde voor Screen Gems in 2019 ook nog de actiethriller ‘Black And Blue’ en die werd net als deze ‘The Intruder’ een bescheiden hit in de achtertuin van Donald Trump. En tussen Loughery en Taylor klikte het duidelijk ook: later dit jaar verschijnt van hen nog ‘Fatale’ waarin de hoofdrol is weggelegd voor Hilary Swank.    

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray