Zoeken

The Name Of The Rose

  • Cinevision.be/nl quoteert The Name Of The Rose met een 3/5
  • Regisseur: Giacomo Battiato
  • Cast: John Turturro, Rupert Everett, Damian Hardung, Fabrizio Ventivoglio
  • Genre: Tv-serie
  • Duur: 410 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-11-2019
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Name Of The Rose"
Fans van Umberto Eco’s uit 1980 stammende literaire mastodontdebuut ‘The Name Of The Rose’ die vonden dat de gecondenseerde verfilming van Jean-Jacques Annaud het boek geen eer aandeed, doen er goed aan om deze in acht delen uitgezonden miniserie tot zich te nemen. Met een speelduur die tussen de zeven en acht uur schommelt kom je immers verder dan met twee uur en tien minuten. Of tenminste, dat zou toch moeten. Er zijn heel wat Ecofielen die deze televisiebewerking maar niets vinden, en zelfs de voorkeur geven aan de filmversie uit 1986. Nou moe, maar interessant is het wel. Net zoals de plot dat is, ongeacht welke versie je ziet of leest. 

Noord-Italië 1327. De strijd tussen kerk en staat bereikt een hoogtepunt en ook bij de kerk zelf roert er van alles. De in Avignon gevestigde paus en zijn volgelingen zien er geen graten in om te paraderen met aardse rijkdom, de alle welvaart afzwerende Franciscanerorde doet dat wel. Tegen die achtergrond schreef Eco een middeleeuwse detectivethriller - het is geen toeval dat het hoofdpersonage William Of Baskerville  heet - waarin de jacht op een moordenaar die het in een afgelegen Benedictijnse abdij op de daar residerende monniken heeft voorzien centraal staat. Voeg er ook nog ketterijkuiperijen bij in een nauwgezet bestudeerd historisch kader en je weet waarmee je twee uur, acht uur of een paar weken zoet bent. 

Deze Italiaans-Duitse coproductie weet niet altijd de valkuilen van de europudding te ontwijken, maar regisseur Giacomo Battiato houdt de spanningsboog gespannen en haalt het beste uit zijn robuuste Middeleeuwse setting, zij het echter zonder te excelleren. Hier en daar kon de plot best wat condenser, en ook de zijplottoevoegingen aan Eco’s boek durven al eens voor een hapering zorgen in wat in de eerste plaats een structrureel sterke whodunit is. Voor John Turturro werd deze adaptatie een passieproject: hij neemt niet alleen de Baskerville-rol voor zijn rekening, maar staat ook als coproducent en coscenarist vermeld op de aftiteling. 

Of deze televisieversie al dan niet gelaagder is dan de film, zal iedereen voor zichzelf moeten uitmaken. Dat Eco’s boek genoeg finesses bevat om intrinsiek boven elke adaptatie te blijven uittorenen staat - volgens zij die het kunnen weten althans - als een paal boven water.  Desalniettemin vormen zowel de film als de serie elk op hun eigen manier voor een boeiende adaptatie. Kijken en vergelijken maar als je wil weten of de middeleeuwse butler het heeft gedaan. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray