Zoeken

Eragon

  • Cinevision.be/nl quoteert Eragon met een 1/5
  • Regisseur: Stefen Fangmeier
  • Cast: Ed Speleers, Jeremy Irons, Rachel Weisz
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 20-12-2006
  • DVD: 30-05-2007
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Eragon"

Het is maar liefst vier jaar geleden dat het op geld beluste Hollywood een drakenfilm op ons losliet. Toen was er de release van ‘Reign Of Fire’, een - in het genre - vrij realistisch gemaakte actieavonturenfilm, die spanning, explosies en gepaste vertolkingen combineerde tot een heerlijke guilty pleasure. Wat ‘Reign Of Fire’ overigens zo interessant maakte, was het aspect dat de draken afgeschilderd werden als dieren, die louter de strijd met de mensheid aangingen in plaats van een echte gedaante aan te nemen. Zo verloopt het niet in ‘Eragon’, waar de draak van dienst heuse conversaties voert met het hoofdpersonage en haar krachten aan die van haar rijder bundelt om het op te nemen tegen de tirannieke koning en z’n rechterhand, een uit de schimmenwereld afkomstige snoodaard.

Jawel, wie naar ‘Eragon’ trekt in de hoop een interessant verhaal te ontdekken, is er zonder meer aan voor de moeite. Ook voor het visuele aspect hoef je het niet te doen. De actiescènes zijn bijzonder klunzig geregisseerd en de finale is te clichématig om te beklijven. Ook de dialogen zijn traditiegetrouw doorspekt met een soort Shakespeareaanse pathos; alleen bevatten ze jammer genoeg de meest weerzinwekkende quatsch. Dit alles zorgt ervoor dat ‘Eragon’ er in de eerste plaats bijzonder amateuristisch uitziet; tuurlijk merk je af en toe dat er geld ingepompt is, maar toch heb je voortdurend het gevoel dat er veel meer uit het verhaal te halen viel. Het scenario werd overigens gebaseerd op de boekenreeks van Christopher Paolini, wiens verhalen vooral geprezen werden omwille van hun vlotte vertelstijl. Het is dan ook zonde dat dit niet tot uiting komt in deze eerste verfilming - de ‘Eragon’-saga zou bedoeld zijn als een trilogie.

Dat ‘Eragon’ zo’n grote flop geworden is, is eigenlijk des te spijtig als je denkt aan het gebundelde talent, dat z’n medewerking verleende aan dit goedkope doorslagje van pakweg ‘Dragonheart’ en ‘The Lord Of The Rings’ - beide films, die ons op zichzelf ook al weinig wisten te bekoren. Voor de hoofdrol werd wel geopteerd voor de debuterende jonge snaak Ed Speleers, maar de bijrollen worden ingekleurd door onder andere Jeremy Irons als wijze mentor, John Malkovich als megalomane koning, Robert Carlyle als agressieve schim, Djimon Hounsou als verzetsleider en Rachel Weisz als stem van de draak. Bovendien is het opvallend dat de draak en z’n rijder uitsluitend via gedachtegangen kunnen communiceren. Zou het budget dan toch te krap geweest zijn voor een degelijke lipsynchronisatie?

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray