Zoeken

Uncut Gems

  • Cinevision.be/nl quoteert Uncut Gems met een 4/5
  • Regisseur: Josh Safdie & Benny Safdie
  • Cast: Adam Sandler, Lakeith Stanfield, Julia Fox, Eric Bogosian
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 31-01-2020
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Uncut Gems"

De bescheiden doorbraakhit 'Good Time' legde de Safdiebroers in 2017 duidelijk geen windeieren. Ze kregen heel wat aanbiedingen van grote studio’s om blockbusters en superheldenfilms te draaien, maar Josh en Benny bleven trouw aan hun onafhankelijke natuur. Meer zelfs, ze kregen het budget bij elkaar om een project te verwezenlijken dat al een tijdje op de verlanglijst stond. Nog voor er sprake was van 'Good Time' hadden de broers immers al 'Uncut Gems' geschreven. Een op seventiesleest geschoeide misdaadparabel waarvoor Martin Scorsese maar al te graag productionele spandiensten verleende. En Sidney Lumet waarschijnlijk ook wel, indien de man nog had geleefd. 

Al in 2009 polsten de Safdies Adam Sandler voor de hoofdrol. Maar die bedankte voor de eer. Toen de film na 'Good Time' definitief groen licht kreeg was de centrale rol toebedeeld aan Jonah Hill. Maar uiteindelijk kwam Sandler toch aan boord. Voor wat terecht wordt omschreven als een carrièreherdefiniërende rol. Hier geen brede smoelen of flauwe grappen, maar net zoals in 'Punch-Drunk Love' een menselijke gedrevenheid. En die laat Sandler niet zien in de flauwe komedies die van hem een wereldster maakten.

De inspiratie voor 'Uncut Gems' haalden de Safdies bij de capriolen van hun vader die ooit tewerkgesteld was bij een diamanthandelaar in het diamantendistrict van Manhattan. Sandler kruipt in de huid van Howard Ratner, een diamanthandelaar wiens gokverslaving hem meermaals in nauwe schoenen en slechte papieren brengt. Zelfs als het schuldeiserwater hem aan de lippen staat, zal hij liever nog een gokje wagen dan zijn schuld te vereffenen.

'Uncut Gems' is een ongemeen jachtige film, snedig geregisseerd en kinetisch vertolkt. Een rush die tegelijkertijd een roes is. Sandler maakt van zijn personage een figuur die je tegelijkertijd met de kop tegen de muur wil rammen, maar waar je in stilte toch lefgozerige sympathie voor koestert. 'Uncut Gems' is ook een beetje meta: ex-basketspeler Kevin Garnett mag gewoon zichzelf vertolken als een basketspeler wiens obsessie voor een dure edelsteen het centrale ankerpunt vormt in de rollercoasterplot.

'Uncut Gems' deed het uitstekend in de Amerikaanse zalen, maar werd buiten Amerika nauwelijks in de zalen uitgebracht door de wereldwijde streamingrechten die Netflix wist te verzilveren. En zo werd het kleine scherm beetje bij beetje een substituut voor het grote cinemabroertje. Ook voor onversneden en versneden parels.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray