Zoeken

Blinded By The Light

  • Cinevision.be/nl quoteert Blinded By The Light met een 4/5
  • Regisseur: Gurinder Chadha
  • Cast: Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Nell Williams, Dean-Charles Chapman
  • Genre: Komedie
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-01-2020
  • Distributeur DVD: Warner Bros
Bekijk de cover van de film "Blinded By The Light"

Je hoeft geen fan te zijn van Bruce Springsteen om 'Blinded By The Light' ten volle te waarderen, maar het helpt ongetwijfeld wel om er alle finessses uit te halen.

De van Pakistaanse afkomst zijnde en in het Britse Luton opgegroeide journalist Sarfraz Manzoor verhaalde in zijn in 2007 verschenen memoire 'Greetings From Bury Park: Race, Religion And Rock ’n Roll' hoe opgroeien in het Engeland van Thatcher onder het juk van een strenge vader draaglijk was door zijn adoratie voor Springsteen. Hij leerde de man en zijn oeuvre kennen door een schoolgenoot en Sarfraz kreeg een openbaring toen hij hoorde hoe de teksten over de gewone man in Amerika hem ook als moslim aanspraken. Universele teksten over familie, liefde, eenzaamheid, vreugde, verdriet en de economische recessie … Sarfraz viel als een blok voor The Boss. En hield er een mooi verhaal aan over.

En dat leidde naar deze mooie film die door regisseuse Gurindher Chadha heel nauwgezet werd verfilmd in de straten van Luton waar Manzoor zijn kinder- en jeugdjaren sleet. Chadha koos ervoor om de namen van de personages te fictionaliseren - Sarfraz heet hier Javed - maar dat doet uiteraard niets af aan de aanstekelijke schoonheid van 'Blinded By The Light'. Een film met niet alleen Springsteen op de soundtrack trouwens, maar ook heel wat synth- en popklassiekers uit de midjaren tachtig. Uiteraard slaagt Chadha er niet in om alle clichés van de multiculturele coming of age dramedy te omzeilen, en waarschijnlijk wou ze dat ook niet. Javeds/Sarfraz’ verhaal zou immers een verhaal van iedereen of toch velen kunnen zijn, en hoe groter de  gemeenschappelijke deler is, hoe groter de herkenning. En ook wel erkenning: iedereen die Springsteen genegen is moet zich hierbij in de zevende hemel wanen. Net zoals iedereen die ooit jong is geweest. En dat zijn er naar het schijnt nogal wat.

Het tot dan toe niet uitgebrachte liedekijn 'I’ll Stand By You' werd trouwens niet speciaal voor deze film geschreven. Springsteen nam het oorspronkelijk op voor de eindgeneriek van 'Harry Potter And The Sorcerer’s Stone' maar het jonge mugglesgrut verbinden met da Boss was blijkbaar toch een stap te ver.

Mooi gemaakt, uitbundig vertolkt en flitsend verteld: fijn filmpje dus, deze 'Blinded By The Light'. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray