Zoeken

Light Of My Life

  • Cinevision.be/nl quoteert Light Of My Life met een 3/5
  • Regisseur: Casey Affleck
  • Cast: Casey Affleck, Anna Pniowsky, Elisabeth Moss, Tom Bower
  • Genre: Drama
  • Duur: 119 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-06-2020
  • Distributeur DVD: Remain In Light
Bekijk de cover van de film "Light Of My Life"

Rivaliteit tussen de broers Affleck hoeft er niet te zijn. Grote Ben heeft een Oscar voor beste film op de schouw staan, kleine Casey mag er eentje afstoffen voor beste acteur. Met dank aan respectievelijk 'Argo' en 'Manchester By The Sea'. Casey laat met zijn passieproject 'Light Of My Life' zien dat hij meer wil zijn dan zomaar acteur. En het mag gezegd, hij levert met de driedubbelslag regie/scenario/hoofdrol een broeierige en interessante combo af. Weliswaar eentje die te eigengereid is om een groot publiek te plezieren, maar wie geduld heeft en graag films beroert die traag ontkurken mag er zich alvast schrap voor zetten.

Het idee voor 'Light Of My Life' spookte naar eigen zeggen al ruim tien jaar door het hoofd van Affleck. Het eindresultaat laat zich bekijken als een mengeling tussen 'The Walking Dead' (zonder walkers) en 'The Road' (zonder Viggo Mortensen). De wereld is getroffen door een pestvirus dat enkel maar vrouwelijke slachtoffers maakte. In een zo goed als ontvrouwelijkte wereld probeert een vader (Affleck zelf) zijn elfjarige dochter Rag (Anna Pniowsky) een veilige toekomst te gunnen na de dood van zijn vrouw/haar moeder. Dat doet hij door haar te verkleden als een jongen, want meisjes lopen gevaar in een mannenmaatschappij die zijn weg nog moet vinden. En waar de dodende plaag misschien nog niet eens volledig is uitgeroeid. En waar geruchten de ronde doen dat er vrouwelijke embryo’s gekweekt worden in laboratoria. Vader en dochter proberen in hoofdzaak te overleven in wouden langs de zijlijnen van de bewoonde wereld. Contact met anderen houdt de vader steeds alert: in die zin zelfs dat hij vooraleer hij zijn tent ergens neerpoot onmiddellijk een ontsnappingsplan op poten zet met zijn dochter.

'Light Of My Life' scoort zowel punten als coming of age kroniek, als familie-drama en als overlevingsthriller. Affleck test al direct het uithoudingsvermogen van het al dan niet welwillend publiek door uit te pakken met een dialoogmonoloog van zo’n tien minuten waarin hij zijn dochter een geïmproviseerd sprookje vertelt. Dat improvisatiegevoel wurmt zich doorheen het gros van het babbelgedeelte van de film. Delen dat gevoel niet: de confrontatiescènes waarin vader en zoon/dochter in contact komen met snoodaards die het meisje willen ontvoeren of doden. De brutale kracht van die scènes exploderen als een splinterbom binnen de hoofdzakelijk ingetogen poëtische narratie en maken de overlevingsdrang van de vader/dochter in een vijandige en ontregelde omgeving heel tastbaar.

Mooi is ook dat Affleck een afdronk biedt die zonder een pasklare oplossing te etaleren toch voldoening schenkt. Laat je dus niet slaap wiegen door het ietwat trage verteltempo: een kordaat en aangrijpend stukje film zal (of kan) je beloning zijn. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray