Zoeken

The Devil All The Time

  • Cinevision.be/nl quoteert The Devil All The Time met een 2/5
  • Regisseur: Antonio Campos
  • Cast: Tom Holland, Bill Skarsgard, Robert Pattinson, Haley Bennett
  • Genre: Thriller
  • Duur: 138 minuten
  • Releasedatum: 16-09-2020
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "The Devil All The Time"

Een film over godsdienstwaanzin, mislukte verrijzenissen en religieuze hypocrisie de titel The Devil All The Time meegeven: het houdt steek. Tot die conclusie kwam auteur Donald Ray Pollock toen hij in 2011 zijn gelijknamige hillbilly gothic roman in de boekenwinkels dropte. Met veel succes trouwens, want het boek kreeg sloten positieve recensies.

Voor Pollock was het zijn romandebuut nadat hij eerder al autobiografische kortverhalen schreef over zijn leven in het gehucht Knockemstiff in Ohio. Knockemstiff is ook een van de locaties waar de duivel rondwaart in het zich tussen 1957 en 1965 afspelende generationeel drama.

Centraal staat het turbulente leven van de Russells. Oorlogsveteraan Willard Russell (Bill Skarsgard) vestigt zich in de heuvels van Knockemstiff na zijn huwelijk met dienster Charlotte (Haley Bennett) en de geboorte van zijn zoon Alvin (op volwassen leeftijd vertolkt door Tom Holland). Een gelukkige jeugd heeft Alvin niet echt: zijn moeder sterft aan kanker, en de oorlogstrauma’s van zijn vader gemixt met diens blinde devotie in God zorgen voor een explosieve mix. Eens volwassen blijft de demon Alvins pad kruisen als zijn halfzus Lenora (Eliza Scanlen) ten prooi valt aan een malafide priester (Robert Pattinson) en als een seriemoordenaarskoppel (Jason Clarke en Riley Keough) hun zinnen op hem zet.

Geen gebrek aan meeslepend potentieel in het door Jake Gyllenhaal meegeproduceerde The Devil All The Time, maar vonken weet regisseur Antonio Campos niet te genereren. Na een kwartier of drie is de aandachtsboog al uitgerafeld, en tegen de eindgeneriek is er zelfs geen grofvuiljutter meer in geïnteresseerd. De centrale personages vinden geen gravitas, en de link tussen godsdienstwaanzin en moorddadige excessen rijdt vooral repetitieve rondjes terwijl de plot traag en inert verder druppelt. Zelfs de door Pollock zelf verzorgde narratie zorgt niet voor extra animo. Echt verwonderlijk is het niet als Holland helemaal aan het eind een wijde gaap slaat en bijna in slaap valt.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray