Zoeken

Rebecca

  • Cinevision.be/nl quoteert Rebecca met een 2/5
  • Regisseur: Ben Wheatley
  • Cast: Armie Hammer, Lily James, Kristin Scott Thomas
  • Genre: Drama
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum: 23-10-2020
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "Rebecca"

Neen, deze film haalt het niet bij Alfred Hitchcocks verfilming van Daphne du Mauriers uit 1938 stammende gotische thriller 'Rebecca'. Hoeft ook niet, en kan ook bijna niet. Regisseur Ben Wheatley was er dan ook als de kippen bij om te zeggen dat dit geen remake is van Hitchcocks Oscarwinnaar, maar gewoon een nieuwe verfilming van het boek. Netjes en logisch opgelost.

Een andere vraag wordt wel gesteld: waarom is er in deze verfilming geen spoor van Wheatleys eigengereide, sardonische en bij tijd en wijlen ultragewelddadige eigen stijl? Zijn trademarks zijn hier immers niet te bespeuren, waardoor deze nieuwe interpretatie nergens weet te verrassen. Voor de toevallige en salonfähige Netflix-passant is dat misschien een goede zaak, maar voor wie met voorkennis van Wheatleys oeuvre gericht op zoek ging naar deze titel zal het resultaat een koude douche zijn. Of een kale kermis.

Zij het hier en daar met een kraam dat wel nog open is. Wheatleys 'Rebecca' ziet er immers wel schoon uit: vrolijk romantische kleren en kleuren, het spook- en dodenhuis Manderley is goed geconserveerd … hier valt weinig op aan te merken. Ook het spel van Lily James en Armie Hammer is te pruimen, al hebben ze een beetje de pech dat Kristin Scott Thomas hen allebei van het doek … pardon, scherm speelt als hissende huishoudster met een ongetwijfeld in kalfsleer gebonden verborgen agenda. Dus ja, waarom Wheatley besliste om op veilig te spelen met 'Rebecca' … Joost mag het weten.

Nochtans zijn er binnen du Mauriers plotkader mogelijkheden genoeg om uit de band te springen. Met als pionnen op het voorplan rijke pief George Fortescue Maximilian De Winter die als weduwnaar van een jaar op vakantie in Monte Carlo van zijn sokken wordt geblazen door een ruim twintig jaar jongere deerne. Waarmee hij prompt trouwt en vervolgens meetroont naar zijn landhuis Manderley in Cornwall. En daar dwaalt niet alleen de sinistere huishoudster Mrs. Danvers rond, maar naar het schijnt ook de geest van De Winters overleden echtgenote Rebecca. Weliswaar geen recept voor conjuringhorror, maar wel voor een gotisch drama waarin vooral schuld en boete voor het kippenvel zorgen. Of zouden moeten, als Wheatley zijn handrem wat minder fel had opgetrokken. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray