Zoeken

The Trial Of The Chicago 7

  • Cinevision.be/nl quoteert The Trial Of The Chicago 7 met een 4/5
  • Regisseur: Aaron Sorkin
  • Cast: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt
  • Genre: Drama
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 16-10-2020
  • Distributeur: Netflix
Bekijk de cover van de film "The Trial Of The Chicago 7"
Dat het een woelig jaar was, 1968. Protesten links, betogingen rechts … ze waren schering en inslag in tal van landen. In Amerika was de oorlog in Vietnam de grote instigator. De cijfertabellen over het aantal slachtoffers en gesneuvelden werkten vooral op jongeren als een rode lap op een stier. En dat culmineerde in geschiedschrijvende aanvaringen met de stoot- en ordetroepen. Bijvoorbeeld die in Grant Park, Chicago eind augustus 1968. De site van de Democratische Nationale Conventie trok ruim 15.000 protesteerders, vooruit gestuwd door tal van jongeren- en studentenorganisaties. Dat het tot een clash kwam met de politiemacht lijkt welhaast onvermijdelijk. Wat volgde was echter een ware veldslag die bijna 5 dagen duurde en waarbij naast heel wat lichamen ook heel wat waarheden en vrijheden werden geschonden. 

Eens de wonden gelikt, wou de federale overheid een voorbeeld stellen. 8 onruststokers werden aangeklaagd en in september 1969 ging hun proces van start. Dat proces zou maanden duren, en was op zijn minst ook geschiedkundig te noemen: de duidelijk ingenomen rechter kreeg de wind van voren, zeker nadat een van de verdachten - Bobby Seale, een van de oprichters van de Black Panthers - een paar dagen volledig bound and gagged in de rechtszaal moest zitten. En dat terwijl de man wel op de conventie was, maar niets met de rellen te maken had. Waardoor de klacht tegen hem werd geseponeerd en de titel van deze film 'The Trial Of The Chicago 7' en niet 'The Trial Of The Chicago 8' is.
Het is niet de eerste verfilming van het woelige burgerprotest en de larger than life rechtszaak. Drie andere opvallende: het cinéma vérité-drama 'Medium Cool' waarin Haskell Wexler in 1969 al echte beelden van de demonstraties verwerkte, het 1987 HBO-docudrama 'Conspiracy' waarin acteurs als Peter Boyle, Robert Carradine, Robert Loggio, Elliott Gould interageerden met de echte aangeklaagden en het uit 2012 stammende 'The Chicago 8' dat grotendeels gebaseerd was op de echte procestranscripties. 

Steven Spielbergs interesse in de rellen en het proces was het startschot voor Aaron Sorkins 'The Trial Of The Chicago 7'. In 2007 schreef Sorkin reeds een script voor een adaptatie die Spielberg aanvankelijk zelf zou verfilmen met ronkende namen als Will Smith en Heath Ledger. Maar Spielberg had zoals altijd veel projecten op de planning, en nadat dit project op een zijspoor kwam pikte hij het naderhand niet meer op. Waarna het even naar Paul Greengrass verhuisde, waar het ook een stille dood stierf. In 2018 kwam Spielberg terug aan boord, zij het exclusief als producent, en met Sorkin zelf als regisseur. In principe zou de film deze zomer in de zalen worden uitgebracht door Paramount maar a crazy little thing called corona gooide roet in het eten waardoor de studiobonzen dan maar besloten om de film voor de nodige dubloenen en dukaten te verkopen aan streaminggigant Netflix. 

Sorkin maakt er geen geheim van waar zijn sympathieën liggen: de politiek en de overheid krijgen de pan met de veeg uit tegen hun hoofd, en de beklaagden zijn nauwelijks op een uitschuiver te betrappen. Uiteraard ligt de waarheid waarschijnlijk in het midden, daar er tussen die 15.000 betogers ook wel minder fraaie sujetten hun opwachting zullen hebben gemaakt. Maar dat is niet noodzakelijk het punt. De teneur van de zaak - de revolte tegen de presidentiële oorlogsbeslissingen, het buitensporige politiegeweld en het memorabele proces - zijn wel degelijk waarheidsgetrouw en geschiedkundig onderbouwd. Met hier en daar een dichterlijke vrijheid: de openbare aanklager die wordt vertolkt door Joseph Gordon-Levitt bijvoorbeeld was in het echt helemaal niet zo begripvol voor de beklaagden. 

'The Trial Of The Chicago 7' is een zwierig en immens entertainend en confronterend spektakel dat tegelijkertijd een stilzwijgende link naar het Trumptijdperk legt. Al maakt dat de film niet prekerig: Sorkin houdt zich grotendeels aan de feiten, het verband moet je als kijker zelf maar leggen. De geëngageerde cast met onder andere Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Mark Rylance en Michael Keaton op het voor- en zijplan maakt het viersterrenpakket compleet. Al krijgt Frank Langella wel een speciale vermelding: zijn vertolking van mesjogge rechter Julius Hoffman is hier ontegensprekelijk de kers op de taart.  

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray