Zoeken

Queen & Slim

  • Cinevision.be/nl quoteert Queen & Slim met een 3/5
  • Regisseur: Melina Matsoukas
  • Cast: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Bokeem Woodbine
  • Genre: Drama
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-07-2020
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Queen & Slim"
Tussen de plooien van de natiebrand die momenteel de hectaren van oompje Sam verhit lijkt 'Queen & Slim' de film bij uitstek om de vinger aan de pols te houden Lijkt. Wie de polsslag wil meten zoekt in zijn dvd- en blu-raykast best naar pakweg Spike Lees 'Do The Right Thing', Ryan Cooglers 'Fruitvale Station' of Kathryn Bigelows 'Detroit'. Drie films die duidelijk starten uit woede en daar iets filmisch sterks mee brouwen. Bij 'Queen & Slim' lijkt de woede arbitrair in de narratie verwerkt, waardoor het geheel meer hort dan stoot. Ook al is dit een film die je uit politiek correct standpunt de max zou moeten vinden omdat de regisseur een Afro-Amerikaanse vrouw is, puur uit kwaliteitsstandpunt is bijlange na niet alles de max. 

Queen en Slim hebben een Tinderdate. Als zwarte advocate zag Queen (Jodie Turner-Smith) die dag net een cliënt veroordeeld en ietwat uit haar hum selecteert ze Slim (Daniel Kaluuya) omdat ze die avond met iemand wil praten. Na hun diner in een black owned snackbar, rijdt Slim even zigzaggend en gebruikt hij zijn richtingaanwijzer niet bij het afslaan. Niet naar de zin van een (uiteraard) blanke politieagent die in de buurt patrouilleert. En wat een routineboete moest zijn, escaleert in een handgemeen waarbij Queen een schampschot incasseert en waarbij de agent enkel nog maar een uniform kan dragen onder het goed- of afkeurend oog van Sint-Pieter. Queen en Slim slaan op de vlucht, en staan al gauw nationaal geseind. Want hun identiteit is in deze socialemedia- en digitaledatatijden natuurlijk sneller bekend dan die van een overvliegende wiedeweega.  

De vlucht van beide protagonisten maakt van 'Queen & Slim' tot op zekere hoogte een roadmovie. Jammer is wel dat nagenoeg iedereen die ze tegenkomen flets is uitgetekend. De oom (Bokeem Woodbine) van Slim die een kwartier mag schelden tegen zijn bitches helpt de spankracht van de narratie niet vooruit. En ook de interactie tussen ‘blanke vriend van de zwarten’ (vertolkt door rode chilipeper Flea) en zijn minder overtuigde echtgenote (Chloe Sevigny) is een slag in het water. Een overdaad aan fletse tussenstops en bijfiguren die het moeilijk maakt om emotionele binding te voelen met de al bij al weinig verrassende climax. Tussen de vluchtplooien door tekent de film ook de openbloeiende relatie tussen Queen en Slim, en die ontbolstering houdt het geheel tot op zekere hoogte alsnog interessant, ook al zijn de twee op zich nu ook niet meteen echt boeiende personages. Het is in elk geval een element dat meer speelruimte creëert dan de vluchtintrige. 

Regisseuse Melina Matsoukas toont in haar regiedebuut dat ze wis en waarachtig over een visuele flair beschikt. Eentje die ze al kon cultiveren in een resem videoclips van onder meer Whitney Houston, Lady Gaga, Beyonce en Rihanna, in commercials en in tv-reeksen. Het is vooral in het grotendeels door Lena Waithe - als actrice te zien in Spielbergs 'Ready Player One' - geschreven script dat de zwakke elementen zitten. Was het echt nodig om te duiden dat de neergeschoten agent in het verleden zelf al eens een ongewapende man heeft neergeschoten? Was het echt nodig om in de zijlijn een onlustenscène in te bouwen die uit de hand loopt? Het lijkt allemaal een beetje op boodschapperig voetnotendramwerk zonder echte invloed op het plotorganisme. Een plot die trouwens niet op een nietszeggende scène min of meer kijkt - de scène waarin Slim zijn glock even uitleent aan een winkelbediende om er maar een te noemen. Dat 'Queen & Slim' zijn zelfrelevantie uiteindelijk eerder ondermijnt dan opbouwt hoeft finaal geenszins te verwonderen. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray