Zoeken

Dark Waters

  • Cinevision.be/nl quoteert Dark Waters met een 3/5
  • Regisseur: Todd Haynes
  • Cast: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins
  • Genre: Drama
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-07-2020
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Dark Waters"

There’s something rotten in the state of West-Virginia, en bij uitbreiding ook tot voorbij een paar miljoen ijkpalen verder. Trees so green, and roses too? Niet hier, helaas.  

'Dark Waters' verhaalt over de strijd van de timide bedrijfsadvocaat Robert Bilott die voor een advocatenkantoor werkt dat in eerste instantie de belangen van grote (chemische) bedrijven behartigt. Tot wanneer hij in 1998 in contact komt met een veeboer uit het West-Virginiaanse gehucht Parkersburg die beweert dat het aan zijn grond grenzende DuPont schuldig is aan het feit dat zijn veestapel sterft met rotte tanden en gezwollen interne organen. Bilott krijgt van zijn vennootschapspartners toestemming om even te polsen bij DuPont hoe het zit, en ontdekt zo dat het bedrijf zondigt tegen zowat elke gangbare gezondheids- en milieuregel. En dat al decennialang.  

Hun productie van zogenaamde PFOA’s zorgt immers voor een enorme opstoot aan kankers bij iedereen die direct en indirect met het goedje in contact komt. En dat zijn er nogal wat, daar het giftig spul eveneens door de waterleiding stroomt. Niet zo onbelangrijk detail: PFOA’s zitten ook in tal van dagelijkse gebruikte huis-, tuin- en keukenproducten en vormen onder meer de basis van Teflon, te vinden in de baklaag van elke Tefalpan. Smakelijk eten, en voldoende gorgelen achteraf, dankjewel. 

Bilott gaat tot het uiterste in het omspitten van de onwelriekende zaak, en dat heeft uiteindelijk ook gevolgen voor zijn eigen mentale en lichamelijke gezondheid. Zeker omdat DuPont op alle mogelijke manieren probeert om de rechtszaak - aangespannen uit naam van de bewoners van Parkersburg - te dwarsbomen of de rechtsgang te vertragen. Uiteindelijk zal het bijna twintig jaar duren vooraleer DuPont de juridische strijd opgeeft en onder druk van Bilott een schadevergoeding van 671 miljoen dollar betaalt aan de getroffenen.
 
'Dark Waters' baseert zich voor een groot deel op Nathaniel Rich’ journalistiek stuk 'The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare' dat in 2016 verscheen in New York Times Magazine. Ook Bilotts eigen boek 'Exposure' waarin hij de zaak van zich afschrijft zal wel een inspiratiebron zijn geweest. Bilott was trouwens een van de adviseurs tijdens het filmen van 'Dark Waters''. Mark Ruffalo is naast acteur ook milieuactivist, en hij kocht vanuit beide standpunten zelf de filmrechten op het stuk van Rich. Todd Haynes nam de regie op zich, en dat is best een verrassende keuze daar de cineast zich nooit eerder aan factuele cinema waagde. Bovendien is dit een film waarin de inhoud overheerst op de visuele verpakking, en dat is meestal wel anders bij een Haynes-film waarin de balans ofwel overslaat naar de verpakking of er toch een gebalanceerd evenwicht is tussen wat er en hoe het wordt verteld. Al kan je natuurlijk zeggen dat Haynes zich ditmaal eveneens aanpast door zijn meestal felkleurige ‘Douglas Sirk-palet’ in te ruilen voor rauwe en modderige kleurschakeringen, want veel valt er uiteraard niet te lachen of te romancen in dit David vs Goliath-verhaal. 

Als warefeitenverhaal neemt 'Dark Waters' vertelmatig geen risico: de gebeurtenissen worden hoofdzakelijk in brede lagen uitgetekend, en zelfs ondergebracht in aparte jaartalblokken. Cinematografisch zijn er weinig redenen om het warm te krijgen, maar binnen de krijtlijnen van verhalende wraakroepende ‘vuist op tafel’-cinema valt er maar weinig af te dingen op deze donkere wateren. Ruffalo maakt van Bilott trouwens een wel heel timide pantoffelheld, maar schijnt daarbij dicht aan te leunen bij de echte Bilott. Je hebt alvast niet de indruk dat hij elk moment plots een kloddertje groen op de wangen of biceps gaat krijgen. Wie hetzelfde onderwerp ook documentair tot zich wil nemen: het in 2018 uitgebrachte 'The Devil We Know' ontneemt je eveneens voor altijd de zin om nog een eierdooier in een Tefalpan te laten sissen. 


Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray