Zoeken

Small Axe: Mangrove

  • Cinevision.be/nl quoteert Small Axe: Mangrove met een 4/5
  • Regisseur: Steve McQueen
  • Cast: Shaun Parkes, Letitia Wright, Malachi Kirby , Rochenda Sandall
  • Genre: Drama
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum: 15-11-2020
  • Distributeur: BBC First
Bekijk de cover van de film "Small Axe: Mangrove"

Het was anno 1969/1970 niet enkel in de Verenigde Staten hommeles tussen de blanke en zwarte medemens of tussen mensen van verschillende politieke gezindten. Ook in het Verenigd Koninkrijk zat het er bovenarms op. En die periode krijgt nu een uitgebreide filmische omkadering door cineast Steve McQueen. Zelf van Trinidadiaanse afkomst is hij een meer dan geschikte man om een blik te werpen op de West-Indische immigrantengemeenschap die in de jaren zestig volle opgang maakte in de UK. Hij doet dat meteen met veel bravoure: hij draaide voor de BBC een vijfdelige anthologiereeks onder de noemer 'Small Axe'. 

Vijf volledig van elkaar losstaande films die telkens een ander historisch aspect belichten. Het kwintet is op vijf opeenvolgende zondagen op BBC te zien, en wordt eveneens gestreamd op de digitale platformen van BBC First en Amazon Prime. McQueen zag het levenslicht in 1969 in Londen. Treffend genoeg ook het jaar waarin de eerste 'Small Axe'-titel 'Mangrove' zich gedeeltelijk afspeelt.

De West-Londense wijk Notting Hill was eind jaren zestig een vibrerende culturele hutsepot met een sterke West-Indische gemeenschap. Duidelijk een doorn in het oog van de conservatieve Britse regerings- en politiediensten. Een doorn die er uiteindelijk voor zorgde dat de stem van degenen die ze wilden onderdrukken net meer en sterker werd gehoord. Het focuspunt ligt op het Caraïbische restaurant Mangrove dat in 1968 werd geopend door Frank Crichlow. Een restaurant dat niet alleen door de zwarte gemeenschap werd gefrequenteerd, maar ook bijval vond bij de blanke kunstenaarselite. Ook de politie vond er hun weg naar toe: tussen januari 1969 en 1970 vond er twaalf keer een politieraid plaats. Teveel bleek teveel voor Crichlow die zich verenigde met leden van de Britse Black Panthers-afdeling als organisator van een tegen de politie gerichte protestmars die op 9 augustus 1970 door Notting Hill trok. En uiteraard volgde een brutale en gewelddadige clash tussen het honderdvijftigtal protesteerders en de vijf- à zevenhonderd uitgerukte politiemannen. Het gevolg: Crichlow werd samen met acht anderen gearresteerd en veroordeeld tot een proces wegens het verstoren van de openbare orde.

Het 55-dagen tellend proces zou geschiedenis schrijven. Feitelijk was het de bedoeling dat de zwarte beklaagden als voorbeeld zouden dienen voor ‘alles wat er fout loopt in de immigrantengemeenschap’ maar het draaide anders uit. Onder meer omdat twee van de beklaagden beslisten om zichzelf te verdedigen en zo heel wat tegengas wisten te geven aan de blanke aanklagers. Waardoor het proces eigenlijk uitgroeide tot het allereerste proces waarin institutioneel  racisme van de Britse overheid op de voorgrond kwam te staan. Mangrove  is vuist op de tafel-cinema die niet moet onderdoen voor de beste titels van Spike Lee en andere politiek en maatschappelijk geëngageerde cineasten. Voor McQueen sluit de titel mooi aan bij 'Hunger' en '12 Years A Slave' waarin hij eerder al hiërarchische onderdrukking aan de kaak stelde. Het resultaat is een swingend en vibrerend tijdsdocument dat vurige cinematografische gensters slaat. Extra duim omhoog voor de vertolking van Shaun Parkes die van de woede en verontwaardiging van Crichlow het kloppend hart van de film weet te maken. Wie de reconstructie wil vergelijken met de feiten kan de uit 1973 stammende documentaire 'The Mangrove Nine' opsporen waarin de echte betrokkenen aan het woord komen.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray