Zoeken

Small Axe: Lovers Rock

  • Cinevision.be/nl quoteert Small Axe: Lovers Rock met een 4/5
  • Regisseurs: , Steve McQueen
  • Cast: Amarah-Jae St. Aubyn, Micheal Ward, Kedar Williams-Stirling , Shaniqua Okwok
  • Genre: Drama
  • Duur: 69 minuten
  • Releasedatum: 22-11-2020
  • Distributeur: BBC First
Bekijk de cover van de film "Small Axe: Lovers Rock"

In de tweede episode van zijn vijfluik 'Small Axe' trekt cineast Steve McQueen voluit de kaart van sfeerbeheer. Eentje met historische raakpunten weliswaar: omdat de zwarte jongeren in Engeland destijds niet welkom waren in blanke discotheken en clubs, moesten ze hun muzikaal dansheil ergens anders zoeken. Dus creëerden ze zelf hun eigen discotheken, veelal zelfs gewoon in woonhuizen. En daar draaiden ze naast Carl Douglas’ 'Kung Fu Fighting' in de eerste plaats Lovers Rock, een reggaevariant die zich zowel inhoudelijk als muzikaal romantischer profileerde dan de feitelijke reggae en die inmiddels gezien wordt als een vroegere voorloper van de latere R&B.

McQueen drenkt zijn camera in de zweterige, rokerige en sensuele poriën van zo’n Lovers Rock avond/nacht. De plot is schaars aangekleed: het is in de eerste plaats een eenvoudig girl meets boy verhaal, en de coup de foudre tussen Martha (Amarah-Jae St. Aubyn) en Franklyn (Micheal Ward) wordt lief, intens en onderhuids erotisch uitgespeeld. Een nacht die eindigt met de eerste bus die Martha terug naar huis moet nemen om via de dakgoot terug in haar slaapkamer te kunnen klauteren zodat haar ouders niet weten dat ze in het geniep gaan dansen is.

Tussen de vele opzwepende dansnummers door raakt McQueen ook even het racistische milieu aan waarin hij in de vroege jaren tachtig opgroeide. Hij schuwt er ook niet voor terug om het mannelijke machismo af en toe vervaarlijk dichtbij te laten komen. Scherpe kanten die 'Lovers Rock' tussen de vele dansnummers door een extra snee geven. Al was dit mooie filmpje ook zonder die gevaarsdrempel puur als tijdcapsulekijk annex extatische 'Black Saturday Night Fever' al een regelrechte aanrader. Op te snorren, zowel de film als de soundtrack. Op kerst-, oudejaars- of eender welke avond.

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray