Zoeken

The Turning

  • Cinevision.be/nl quoteert The Turning met een 2/5
  • Regisseur: Floria Sigismondi
  • Cast: Mackenzie Davis, Finn Wolfhard, Brooklynn Prince, Barbara Marten
  • Genre: Horror
  • Duur: 94 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-07-2020
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Turning"

Op sommige herverfilmingen, remakes, reboots of herinterpretaties zou er een slot moeten komen. Een waarvan de sleutel vervolgens op zijn minst twintigduizend mijlen onder de zeespiegel wordt verborgen zonder de lengte- of breedtegraad prijs te geven. Henry James’ uit 1898 stammende spokenverhaal 'The Turning Of The Screw' verdient zo’n slot.

Al ettelijke keren verfilmd, met als versies der versies Jack Claytons 'The Innocents' uit 1961. Michael Winner draaide in 1972 met 'The Nightcomers' zelfs al een prequel. Als je daar dan nog alle televisieversies en een paar losse adaptaties bijtelt, dan mag het duidelijk zijn dat geestesverschijning Quint op zijn lauweren mag gaan rusten. Zeker als 'The Turning' een maatstaf is, een ongeïnspireerde zoveelste versie van het gotische horrorsprookje over een gouvernante die in een afgelegen landhuis op twee weeskinderen gaat passen en daar wordt geterroriseerd door de geest van een vileine klusjesman.

Regisseuse Floria Sigismondi transponeert het verhaal naar moderne tijden: geen postkoetsen dus, maar auto’s in het beeld. En telefoons. Aan de landgoedbasis is gelukkig niet geraakt: het zeventiende-eeuwse Killruddery House gelegen nabij het Ierse Bray zet meteen de beste acteerprestatie uit de film neer. Genoeg gangen en labyrinten om er iets angstaanjagends mee te doen, maar het blijft allemaal braaf binnen de lijntjes.

Nochtans kroop er tijd en geld in de verfilming, om nog maar te zwijgen over de zegen van Steven Spielberg Hemzelve. Die gaf onder de banier van zijn Amblin productiehuis groen licht voor dit spookhuisproject. Juan Carlos Fresnadillo werd ingehuurd als regisseur, en onder meer Chad Hayes en Carey W. Hayes - afgestudeerden van James Wans 'Conjuring'-school - kregen een plaats aan de scenaristentafel. Vijf weken vooraleer de opnames met Alfre Woodard en Rose Leslie van start zouden gaan, zette Spielberg echter het licht op rood. Hij was niet tevreden met de ultieme rewrite van Scott Z. Burns en vond dat het project niet leek op wat hij productioneel voor ogen had. Pas een jaar later startte de productie opnieuw op: met een nieuwe regisseur, een nieuwe cast, nieuwe scenarioversies en zelfs een nieuwe titel. Fresnadillo’s versie zou immers 'Haunted' als titel hebben.

Veel water naar de zee voor een film die uiteindelijk vrij snel kopje onder gaat: er zijn nog net genoeg sporen van James’ origineel om toch enigszins mee te zijn met deze faux gothic, maar 'The Turning' is nergens verrassend of diepgaand, laat staan meeslepend. Slepend dat dan weer wel: naar een climax die amper steek houdt. Nog een geluk dat Spielberg niet zelf met naam of toenaam op de producentenlijst verschijnt. 

Alex De Rouck

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray